Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Системи за резервно електрозахранване стават все по-интелигентни и ефективни

29.06.2012   |   Експертно
 

Аспарух Стамболов, мениджър продажби в Ню Систем

Кой е по-предпочитаният вариант за резервно електрозахранване – UPS системи или дизелови електрогенератори и защо?
Единият вариант не изключва другия. Те по-скоро се допълват, в зависимост от нуждите и изискванията на клиента. UPS-ите се използват за по-кратки автономности, осигурени от акумулаторни батерии. Освен от спиране на захранването, UPS-ът филтрира различни смущения в мрежата и стабилизира стойностите на мрежовото напрежение и честота. Така той работи постоянно и предпазва оборудването дори и когато има мрежово захранване.
Електрогенераторите се използват като резервно електрозахранване за по-големи автономности – обикновено между 8 и 24 часа или дори като основно захранване, там където няма друга алтернатива. За разлика от UPS, генераторът се нуждае от време, за да стартира и превключи захранването си към консуматорите. Ако клиентът се нуждае от непрекъсваемо резервно електрозахранване за 8 часа например, той трябва да закупи и UPS, и генератор. UPS ще осигури тази непрекъсваемост и ще поддържа товара на батерии, докато стартира генераторът и се включи в захранването. Времето за стартиране на генератора може да се регулира и е желателно да се остави известен аванс (да не стартира моментално), заради кратките спирания на тока за няколко секунди. През тези няколко секунди или минути е достатъчен само UPS-а и неговите батерии. Би могло да се предложи решение само с UPS и батерии за 8 часа, но това решение не е рентабилно, особено за по-големи мощности (над 3 kW например). Друг недостатък е, че тези батерии ще се нуждаят от време за презареждане и има известен риск при повторно спиране на захранването. При генераторите този проблем се решава, като се осигури автоматична помпа, която да пълни резервоара с гориво, когато е необходимо от допълнителен външен резервоар.

Кой вариант бихте препоръчали като икономически най-ефективен за различните типове приложения (индустрия, административни, жилищни, обществени сгради и т. н.)?
Там където не е фатално да няма ток за около 15-20 секунди, може да се предложи само електрогенератор, който да се включва автоматично. На обектите, където всяко премигване на тока ще е фатално – задължително се слага UPS с достатъчен брой батерии, които да осигурят необходимото време за приключване на работата и безопасно спиране на оборудването.
В банковия сектор и дейта центровете се използват и двете решения комбинирано, за да се осигури непрекъсваемост и в същото време дълга автономност в случай на спиране на захранването. А за чувствително повишаване на надеждността на захранването в дейта центровете, дори се осигуряват две независими захранващи линии, защитени с отделни UPS и електрогенератор за всяка линия. Така при повреда в генератора на едната линия например, автоматично се превключва към втората захранваща линия и се използва другия генератор.
Много често за генераторите не може да се намери подходящо място за монтаж, защото те са шумни и отделят вредни газове по време на работа и се нуждаят от периодична профилактика, както е при колите – смяна на масла, филтри, антифриз, ремъци. В тези случаи единственото „чисто” решение е да се инсталира UPS.

Какви са тенденциите в технологичното развитие на UPS системите и дизелгенераторите?
Тук динамиката на развитие не е толкова голяма, както е при компютрите например.
Но въпреки това непрекъсваемите системи стават все по-умни, могат да се интегрират с компютърни мрежи, могат да се свързват в паралел и да работят синхронизирано, разработват се по-ефективни батерии за UPS или пък се използват биогорива или природен газ за генераторите. Със сигурност новите технологии допринасят за подобряване, развитие и поевтиняване на непрекъсваемите захранващи системи.

На какви изисквания и нормативи трябва да отговарят тези съоръжения?
Има международни и европейски стандарти, които дефинират точно изискванията към този вид оборудване. За България е достатъчно тези съоръжения да съответстват на стандартите в EU – клиентът трябва да потърси знак CE, изписан на видно място върху устройството или да поиска Декларация за съответствие (Declaration of Conformity) от производителя или вносителя на това оборудване.

Според Вас, какъв е пазарният дял на резервните електрозахранвания, базирани на възобновяеми източници на енергия у нас и какво бъдеще им предричате?
Засега пазарният дял е малък, тъй като в момента се изграждат електроцентрали, произвеждащи ток по алтернативен начин – от слънчеви панели, вятърни турбини и др.
За да станат по-масови тези технологии е необходимо значителното им поевтиняване, така че да бъде рентабилно да се използват и като източници на резервно електрозахранване. Сега UPS-ът зарежда батериите си от мрежата, но би могло батериите да се зареждат от слънчеви панели през деня. Чел съм че има разработена технология, подобна на слънчевите панели, но интегрирана в прозрачно стъкло. Представете си един голям бизнес център, който е остъклен с такива панели – той сам ще си генерира значителна част от нужната му електроенергия. Всички нови технологии, свързани с енергийната ефективност, имат бъдеще, ако се намери начин те да бъдат рентабилни като инвестиция и достъпни за масовия потребител.

     
Източник: IndustryInfo.bg; снимка: Ню Систем

Ключови думи: Ню Систем   Аспарух Стамболов   резернво захранване   UPS   дизелови електрогенератори  

Област: Eкспертно  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...