Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ИКЕМ предлага на правителството програма за електромобилност до 2025 г.

18.07.2012   |   Бизнес
 

Наложително е да се ускори създаването и приемането на Национална програма за електрическа мобилност – България 2025 г., която да постави страната на електромобилната карта на Европа и да я утвърди като регионален лидер. За това настоява Индустриален клъстер Електромобили – ИКЕМ в писмо до премиера Бойко Борисов.

ИКЕМ предлага разработването на стратегическата програма да бъде възложено на специално създаден за целта Съвет за координация към Министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

В писмото се изтъква, че в настоящия момент на европейската карта на електромобилността са страни като Великобритания, Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Холандия, Швейцария, Румъния. „За съжаление България я няма на тази карта, а ние вярваме, че страната ни има капацитет да се превърне в регионален лидер и да заеме достойно място сред останалите държави в Европа“, се казва в писмото.

В разработен от ИКЕМ анализ по темата се отбелязва, че електромобилността е една от основните възможности на утрешния бизнес и макар в момента тя да не е част от ежедневието, определено набира скорост. Масовите прогнози са, че до 2025 г. електрическите или частично електрическите (хибридните) превозни средства ще достигнат до 50% от регистрациите на нови автомобили в Европа.

Друга прогноза, включена в анализа, сочи, че след 2020 г. в Европейския съюз няма да е възможно производството на превозни средства само с двигател с вътрешно горене, защото няма да покриват очакваните високи норми за изгорели газове.

Решаваща роля за бъдещия избор между конвенционалните и електрическите автомобили ще играят капацитетът на източника на енергия (батерии, горивни клетки и др.) и зарядната инфраструктура, смятат авторите на анализа. Сред факторите, които играят днес решаваща роля за масовизирането на електрическите превозни средства, са непрекъснато покачващите се цени на горивата и подкрепата от страна на Правителството и общините, вкл. чрез изграждане на зарядна и др. инфраструктура, насърчаване на иновациите в производството и услугите, свързани с електромобилността, данъчни и др. стимули.

Към средата на 2011 г. 15 от 27-те членки на ЕС предоставят данъчни стимули за електрически превозни средства, в това число финансова подкрепа за закупуване на електромобили, нулева ставка (или данъчен кредит) за ДДС върху продажбите, нулев данък върху потреблението на енергия за зареждане на електромобилите, нулеви такси за престой в платените зони (в градския център) и др.

     
Източник: ИКЕМ

Ключови думи: ИКЕМ   електромобили   хибридни автомобили   електрическа мобилност  

Област: Бизнес  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...