Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Разработват интелигентни електрически контакти

21.08.2012   |   Технологии
 

Иновативен електрически контакт, разработван от учените в Института Фраунхофер в Берлин, ще позволи на потребителите да управляват домакинските си уреди през своите смартфони и да намалят разходите си за енергия. Умният контакт е разработен в сътрудничество с компанията embedded brains.

"Успяхме да свържем ел. контактите безжично през IPv6 протокол. Всички уреди, свързани към едно от гнездата, могат да бъдат включвани и изключвани от разстояние чрез IPv6-съвместимо устройство като телефон или лаптоп", поясниха от Фраунхофер.

Безжичните електрически контакти са компонент от системата за автоматизация на дома HexaBus, която е разработена от ITWM като част от проекта на mySmartGrid.

"HexaBus превръща умния дом на бъдещето в реалност. Тя позволява домакинските уреди да бъдат управлявани интелигентно, като по този начин оптимизира или намалява консумацията на електроенергия. Потребителят например може да включи пералната машина извън пиковите часове при по-ниска тарифа или да стартира съдомиялната, когато фотоволтаични панели на покрива генерират достатъчно електроенергия", казва инж. Матиас Далхаймер от ITWM, който ръководи проекта SmartGrid и е негов главен програмист.

Тъй като HexaBus системата е базирана на протокола IPv6, всеки ел. контакт и всеки уред, свързан към него, получава отделен IP адрес. Двупосочната комуникация дава възможност на потребителя и да получава данни за консумацията на енергия на всеки електрически уред.

     
Източник: ITWM; снимка: baulinks.de

Ключови думи: Фраунхофер   Fraunhofer   embedded brains   ITWM   SmartGrid  

Област: Технологиии  

ВиВ Изоматик
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...