Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

У нас няма трайни традиции в изграждането на сградни инсталации, отговарящи на европейските норми за пожарозащита

12.10.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Темата за противопожарната защита на сградните инсталации създава много проблеми в България, заяви Мария Миленкова, управител на OБО Беттерманн България, в ексклузивно интервю за IndustryInfo.bg и сп. Инженеринг ревю. "У нас тепърва се създават традиции при изграждането на сградни инсталации, които да отговарят на европейските норми за пожарозащита и да бъдат в състояние да функционират в случай на пожар".

Госпожо Миленкова, в каква степен сградните електроинсталации у нас отговарят на европейските норми за пожаробезопасност?
Нашата практика през годините показа, че темата за противопожарната защита на сградните инсталации създава много проблеми в България. У нас тепърва се създават традиции при изграждането на сградни инсталации, които да отговарят на европейските норми за пожарозащита и които да бъдат в състояние да функционират в случай на пожар.

Правилото, че възникне ли пожар в дадена сграда, електрическото захранване трябва да се изключи, за да няма по-големи поражения вече не може да бъде прилагано. В действителност определени системи, свързани с пожароизвестяването, с пожарогасенето, с достъпа на спасителните екипи и с евакуацията на сградата, трябва да продължат да функционират. За целта е необходимо изграждането на електрически инсталации, които са конструирани така, че да работят надеждно в рамките на определено време след възникване на пожар.

Българските фирми имат проблем при изграждането на обекти със строги изисквания за спазване на европейските норми по отношение на пожарната защита на инсталациите - било то за чуждестранни или за местни инвеститори. Оказа се, че тази тема подлежи на сериозно преразглеждане и в другите страни от европейския съюз. В момента там също се работи изключително активно по въпроса, най-вече поради няколкото големи пожара, довели до сериозни щети и многобройни човешки жертви.


Наскоро ОБО Беттерманн България издаде помагало “Противопожарната защита в електротехниката – Инструкция за пожаробезопасна сградна инсталация” на български език. Как изданието ще помогне на професионалистите?
Според нас, изданието, което направихме, е изключително необходимо на пазара и най-универсалното в него е, че не е с рекламна цел. Списано е като наръчник, който разяснява европейските стандарти за пожарозащитени и пожароустойчиви електрически сградни инсталации. То не посочва нито производители, нито типове продукти, които следва да бъдат използвани, а съдържа базова информация, която да послужи както на инвеститорите, така и на проектантите и инсталаторите.

Голямото предимство на изданието е, че на много достъпен език се въвеждат и обясняват понятия, представят се систематизирано правила и норми, дават се идеи и насоки за изграждане на съвременни и отговарящи на европейските стандарти пожаробезопасни сградни електроинсталации. Тази информация е от практическа полза за всички участници в процеса – от проектиране до реализиране на инсталацията.

Конкретното решение за всеки проект или за всяка сграда, било то за ново строителство или за реконструкция, трябва да се съгласува с някой от производителите на тези системи – с нас или с друг производител. Производителите на пожаробезопасни инсталации по правило трябва да са най-компетентни и те трябва да дадат правилното и детайлно решение как да бъде извършена инсталацията. Затова със съдържанието на издадения от нас наръчник искаме да обърнем внимание на хората, ангажирани в този процес, че трябва да потърсят информация и да зададат въпроси. За нас това е много важно.

Наръчникът съдържа и много статистика по въпроса. Оказа се, че човешките жертви от пожари са толкова много, че тази тема съвсем основателно се залага във всички разработки. Продуктовите мениджъри на OBO Bettermann в Германия работят изключително активно на най-високо ниво при съставянето на стандартите, при списването на изискванията, при тестването на продуктите и при съставянето на правилниците за прилагането на тези стандарти. И в това отношение ние смеем да кажем, че разполагаме с най-големите капацитети по темата, защото тя съществува в Европа от години, но се разработва и разширява непрекъснато, трупа се нов опит, създават се нови изисквания, именно поради важността, която е оценена в течение на времето.


Кои са най-интересните реализирани от вас проекти в България, отговарящи на европейските изисквания за пожаробезопасност на сградните инсталации?
Преди няколко години реализирахме един проект – Сердика Център София, който и до ден днешен е емблематичен в това отношение. Проектът е на немски инвеститор, изпълнен изцяло по европейските стандарти и една от най-важните части в него бе именно изграждането на електрически инсталации със съхранение на функционалността в случай на пожар и изграждането на електрически инсталации в аварийните пътища.

За проекта се използваха услугите на външен консултант и за нас това беше огромно предизвикателство, тъй като и ние усвоявахме в процеса на работа някои знания по отношение на европейските норми. След този проект, в който неволята ни накара да вникнем в дълбочина, натрупахме много опит, събрахме изключително много информация, осмислихме тази информация и съвсем на практика я прилагаме.

По проекта имаше изискване за немски независим надзор, който присъстваше през цялото време и беше натоварен с това да следи спазването на европейските стандарти при изграждането на сградата. Съвместната ни работа с тази надзорна фирма, както и с инсталатора на обекта ни дадоха увереността да се включим активно в няколко други проекта – в България и в чужбина, в които успяхме още на етап проектиране да бъдем полезни на нашите партньори, така че инсталациите да бъдат изградени напълно в съответствие с изискванията.


Доколко е актуално българското законодателство в този аспект?
Нашите стандарти общо взето са адаптирани към европейските, затова българското законодателство в това отношение не се различава чувствително от европейското. Истината обаче е, че в масовия случай този толкова важен проблем леко се неглижира. Може би причината е както в допълнителните разходи, така и в това, че няма опит, няма традиция, няма теоретична и практическа яснота както на проектантите и изпълнителните, така и на проверяващите органи. Те се придържат към изисквания, които в някои случаи са по-строги от европейските стандарти, но не винаги са най-ефективни.


Колко нови обекта има в България, за които може да се каже, че отговарят на европейските стандарти в това отношение?
В последните години има стремеж към това обектите да бъдат изграждани в съответствие с европейските стандарти. Има инвеститори, за които сигурността на сградата е от най-висок приоритет, както и такива, които строго се придържат към изискванията на проверяващите инстанции. Допълнително много обекти, най-вече търговски, административни, офисни, в които има голямо струпване на хора, следва да бъдат застраховани.

Големите обекти се застраховат от застрахователи от европейски мащаб, а а те от своя страна поставят високи изисквания по отношение сигурността и минималния потенциален риск. Това е един допълнителен много сериозен аргумент. На някои места този проблем не се дооценява, но смятам, че напоследък все повече обекти се изграждат съгласно изискванията на стандартите, както и че трудностите, които възникват при изграждането им за проектантите и инсталаторите ще бъдат решавани благодарение на натрупания опит и наличието на по-достъпната информация.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: ОБО Беттерманн България   Мария Миленкова   интервю   пожарозащита   електроинсталации   помагало  

Област: Експертно  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...