Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ABB реши 100-годишен проблем за комутация на постояннотокови ел. мрежи

07.11.2012   |   Технологии
 

ABB реши задача със 100-годишна история в електроинженерството - как ефективно да се прекъсва постоянен ток с високо напрежение. Компанията разработи първия в света силов прекъсвач за постояннотокови мрежи високо напрежение (HVDC).

Решението на ABB съчетава много бърза механика със силова електроника и ще бъде в състояние да прекъсва електрическия ток от голяма електроцентрала в рамките на 5 милисекунди. Иновацията премахва 100-годишната бариера за развитието на електропреносните мрежи с постоянен ток и ще позволи ефективна интеграция и обмен на енергия от възобновяеми източници.

Постояннотоковите мрежи ще повишат надеждността на електропреносните мрежи и капацитета на съществуващите мрежи с променлив ток. ABB обяви, че вече преговаря с енергийни оператори за съвместни пилотни проекти, основани на новата разработка.

"Постояннотоковите мрежи ще бъдат в състояние да постигнат взаимосвързаност между държави и континенти, да балансират натоварването и да подсилят съществуващите преносни мрежи с променлив ток", казва Джо Хоган, главен изпълнителен директор на ABB.

Над 70-те HVDC проекта, които компанията притежава, представляват около половината от световната инсталирана мощност и повече от 60 000 MW.

HVDC технологията се използва за да се улесни преноса на дълго разстояние на енергия от водноелектрически централи, интеграция на морски вятърни генератори, фотоволтаични паркове, както за свързване между различни ел. мрежи.

Повече за HVDC може да откриете в материала Постояннотокови електроенергийни мрежи в списание Енерджи ревю, бр. 1/2012

     
Източник: ABB

Ключови думи: постояннотокови мрежи   HVDC   електропреносни мрежи   AC/DC  

Област: Технологии  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...