Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Най-големият хлебопроизводител в Германия решава проблема с прегряването на оборудването с Blue e+ S на Rittal

17.07.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Harry-Brot е най-големият производител на пекарски изделия в Германия. Успехът на компанията зависи от непрекъснатостта на производствените процеси, която пък е пряко свързана с решаването на проблема с прегряването на оборудването. Доскоро престоите, свързани с прегряване на оборудването, са често явление. Основна причина за тях е отказ на контролното оборудване, монтирано в таблата, и последиците са сериозни. "Когато системите ни се изключат, камионите ни също спират и не можем да доставим хляба. Това е голям проблем, защото клиентите ни очакват да намерят пресен хляб в супермаркета всеки ден", коментира Бьорн вон Фрайлинг, ръководител на производственото съоръжение.

Температурите извън таблата често достигат 45°C, а тези вътре – още по-високи стойности. В миналото са измервани между 60 и 70°C, което далеч не са идеални условия за чувствителна електроника, особено когато е монтирана в сравнително малки компактни шкафове. Вместо климатици, Harry-Brot използва вентилатори с филтър за тези шкафове. Причината е проста. "Модерните, енергйноефективни чилъри Blues e+ на Rittal преди бяха налични само с мощност от най-малко 1,6 kW, което е твърде много за нашето приложение", обяснява вон Фрайлинг.

По-ниско енергопотребление и по-малко престои

Пускането на пазара на Blue e+ S променя нещата. "Те са идеални за нивата на топлина, генерирани от нашето приложение. След консултации с екипа по продажбите на Rittal се съгласихме да ги пробваме в завода", споделя вон Фрайлинг.Освен гарантиране на висока надеждност на системата, Harry-Brot цели и намаляване на въглеродния отпечатък на компанията и затова предпочита да инвестира в енергийноефективни технологии. Фирмата използва теста, за да сравни новия енергийноефективен чилър Blue e+ S с предходен модел на Blue e с по-ниска мощност. И за двата модела (500 W) енергийното потребление е измервано постоянно по време на теста.

Резултатите, постигнати през първите пет месеца, изненадват вон Фрайлинг. "Не очаквах такъв резултат", споделя той. Blue e+ S изразходва само 248 kWh електричество в сравнение с 626 kWh за Blue e. Това са спестявания от 60% през целия тестови период и 884 kWh за цяла година.

Гарантиране на доставките на пресен хляб

По-важна за вон Фрайлинг е възможността да се поддържа висока експлоатационна достъпност, която се постига с климатизацията на шкафовете. Ефективната климатизация в шкафовете означава, че производствените системи ще отказват по-рядко. "Това ще ни помогне да гарантираме доставките на пресен хляб", посочва вон Фрайлинг. Спирането на производството заради твърде високите температури в шкафовете е лошо и за устойчивостта.

Компонентите трябва да се подменят или поправят, което изисква работна ръка и материали. Внедряването на новите климатични системи за шкафове означава, че тези ресурси няма да са необходими. Десетки шкафове в Harry-Brot вече се оборудват с Blue e+ S.

Високата енергийна ефективност на климатизацията на шкафовете допринася за реализирането на дългосрочната корпоративна стратегия на компанията. От 1999 до 2018 г. енергийното потребление за тон продукция е намалено от около 1200 kWh на малко над 800 kWh. Използвайки чилъри Blue e+ S компанията се надява допълнително да намали енергопотреблението.

     
Източник: Rittal

Ключови думи: Rittal   Ритал   Blue e+ S   чилъри   климатизация   шкафове   табла  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...