Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ЕК отвори три покани за финансиране на проекти в областта на производството на батерии

27.05.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В началото на май т. г. Европейската комисия отвори три покани по линия на годишната работна програма на "Хоризонт Европа" за 2024 г., част от Клъстър 5: Климат, енергетика и мобилност. С 39 млн. евро ще се финансират научноизследователски и иновационни проекти в рамките на Дестинация 2 – Междусекторни решения в климатичния преход.

Търсените решения следва да допринесат за конкурентоспособна и устойчива европейска верига за създаване на стойност в областта на батериите.

Поканите са както следва:

  • Устойчиви високопроизводителни производствени процеси за стабилни литиево-метални аноди за батерии от следващо поколение – с общо 8 млн. евро ще бъде финансирано едно проектно предложение;
  • Пост-литиеви технологии и съответни производствени техники за приложения в областта на мобилността (поколение 5) – с общо 15 млн. евро ще бъдат финансирани 3 проектни предложения;
  • Намаляване на размера и теглото на клетките и опаковките на батериите, интегриране на леки и функционални материали, иновативно управление на топлината и безопасен и устойчив подход чрез проектиране – с общо 16 млн. евро ще бъдат финансирани 2 проектни предложения.

Първата и третата покани са от типа "Действия за иновации" (Innovation Actions) и ще подкрепят дейности, насочени към изготвяне на планове или проекти за нови, променени или подобрени продукти или процеси. Това са близки до пазара проекти, насочени към комерсиализация скоро след приключване на проектите. Финансирането покрива 70% от допустимите разходи.

Втората покана е за "Действия за научни изследвания и иновации" (Research and Innovation Actions). Ще се подкрепят съвместни дейности, целящи установяване на нови знания или проучване на осъществимостта на нова или подобрена технология, продукт, процес или решение. При тези проекти разработката все още не е достигнала етап на търговски продукт. Финансирането покрива 100% от допустимите разходи.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 05 септември 2024 г. Повече информация за трите покани вижте тук.

     
Източник: EUfunds; Снимка: Европейска комисия

Ключови думи: EUfunds   ЕК   батерии   Хоризонт Европа  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...