Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

EK одобри инвестиции от 2,9 млрд. евро за иновации при батериите

27.01.2021   |   Бизнес
 

Европейската комисия одобри отпускането на държавни средства за реализацията на проекта „Европейски иновации в батериите”, който получи статут на проект от общ европейски интерес (IPCEI). Зад проекта стоят 12 страни членки, включително Австрия, Белгия, Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Полша, Словакия, Испания и Швеция.

Страните, инициирали проекта, планират да осигурят финансиране в размер на 2,9 млрд. евро през следващите няколко години. Очаква се да бъдат привлечени и частни инвестиции в размер на 9 млрд. евро.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер коментира, че рисковете при реализирането на иновациите са твърде много и една страна или една компания трудно би могла да се справи сама. В този смисълспоред нея е логично европейските правителства да се обединят, за да подкрепят индустрията в разработването на по-иновативни и устойчиви батерии.

Според заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Европейския алианс за акумулаторните батерии, Марош Шевчович проектът “Европейски иновации при батериите” ще революционизира пазара на батерии и ще помогне на ЕС да намали зависимостта си от трети страни в този сектор, който е от изключително значение за прехода към зелена икономика в Европа.

Проектът ще обхване всички етапи от производството на батерии, от добиването на суровините за тях, проектирането и производството им до рециклирането и депонирането им. Очаква се „Европейски иновации при батериите” да доведе до редица технологични открития.

     
Източник: Европейска комисия; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Европейска комисия   акумулаторни батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...