Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Учени от ИЕЕС-БАН представиха нови решения за съхранение на енергия

29.03.2021   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Учени от Института по електрохимия и енергийни системи "Академик Евгени Будевски" (ИЕЕС) при Българската академия на науките (БАН) представиха четири технологични разработки на онлайн форума "Наука за бизнес", организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и БАН.

Ас. д-р Борис Широв представи експертни решения при проектиране и управление на батерийни станции от оловни батерии, които биха могли да бъдат прилагани в буферни станции на електроснабдителната мрежа.

Гл.ас. д-р Борислав Абрашев представи алтернатива на съществуващите стационарни станции за съхранение на енергия. Преимуществата на метал-хидрид въздух батерията за съхранение на енергия от възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) са ниски цена и тегло, безопасност при експлоатация и екологичност на изходните материали.

Гл.ас. д-р Илиян Попов изложи накратко бизнес план за комерсиализиране на разработената от екип от ИЕЕС екологична батерия магнезий-въздух, използваща солена вода за електролит.

Гл. ас. д-р Галин Борисов представи постигнатите резултати в разработване на Система за получаване и компресиране на водород без механично движещи се части, на базата на която е създаден електрохимичен компресор, който работи на стъпаловиден принцип и може да осигури водород с напълно достатъчно налягане за надеждното захранване и ефективната работа на горивен елемент с мощност 1-2 кW. Системата е приложима в мощности, работещи в т.н. зелен енергиен цикъл.

По време на събитието директорът на института проф. дхн Евелина Славчева проведе специална среща за запознаване на заинтересовани с услугите и възможностите за бизнеса, които ще предлага новоизгражданият Център за компетентност "ХИТМОБИЛ – Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия", на който институтът е водеща организация.

     
Източник: ИЕЕС-БАН

Ключови думи: ИЕЕС   БАН   съхранение на енергия   батерии   ВЕИ  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Бизнес форум ЕЛЕКТРОИНДУСТРИЯ 2024
Light+Building 2024
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...