Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Германия инвестира 23 млн. евро в проект за създаване на батерии с твърд електролит

07.02.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Клъстер FestBatt премина към реализацията на втората фаза от своя проект за създаване на технология за безопасни и високоефективни батерии с твърд електролит и методи за производството им. Координатор на проекта е Университетът "Юстус Либих" в Гисен (JLU). В него участват 17 университета и научноизследователски института от Германия.
 
Проф. Хелмут Еренберг от Института по приложни материали при Технологичния институт в Карлсруе, който е партньор по проекта, коментира, че батериите с твърд електролит работят без запалими течни електролити и предлагат по-висока енергийна плътност и по-бързо зареждане от литиево-йонните батерии. "Освен това, не са необходими токсични и редки материали като кобалт", допълва Еренберг.
 
През тази нова фаза от реализацията на проекта изследователите ще се съсредоточат върху развитието на компоненти и цялостни твърди батерийни клетки на базата на обещаващи електролити. Ще бъдат разработени и процеси, които да спомогнат за производството им.
 
В първата фаза на проекта над 100 изследователи използват трансдисциплинарни тематични платформи с цел да открият подходящи материали и синтезират различни твърди електролити. Материалите са систематично проучени, като са открити най-важните фактори, които влияят на синтезирането на твърди електролити, и са определени критичните промени в композитните материали. Тези знания сега ще послужат за база за по-нататъшното развитие на батериите с твърд електролит.
 
Германското федерално министерство на образованието и изследователската дейност субсидира втората фаза от проекта с близо 23 млн. евро.

     
Източник: Технологичен институт в Карлсруе; Снимка: JLU

Ключови думи: Технологичен институт в Карлсруе   JLU   FestBatt   батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...