Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Зарядните станции за електромобили по пътищата на ЕС са крайно недостатъчни

02.11.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Зарядните станции за електромобили по пътищата на Европейския съюз (ЕС) не само са малко на брой, но и огромната част от тях не зареждат автомобилите достатъчно бързо, се посочва в нов доклад на Европейката асоциация на автомобилните производители (ACEA).
 
ACEA обърна внимание на европейските законодатели на този двоен проблем, който заплашва да спре навлизането на електромобилите, в навечерието гласуването на правилата за разгръщане на инфраструктура за зареждане с алтернативни горива от Европейския парламент.
 
Шест страни членки не разполагат със зарядни станции на всеки 100 км път. 17 държави имат по-малко от пет зарядни станции на всеки 100 км, а едва пет държави имат повече от 10 зарядни станции на всеки 100 км. 
 
Налице е голяма пропаст и между страните с най-много зарядни станции на 100 км път и тези с най-малко. Така например, в Нидерландия има по една зарядна станция на всеки 1,5 км път, докато в Полша, чиято територия е осем пъти по-голяма, има едва една зарядна станция на всеки 150 км. България е в средата на таблицата с едва 2,3 зарядни станции на всеки 100 км. С най-развита зарядна инфраструктура са Нидерландия, Люксембург, Германия и Португалия, а с най-слабо развита – Литва, Гърция, Кипър, Естония, Полша и Латвия.
 
Скоростта на зареждане също е голям проблем на континента, посочват от ACEA, тъй като бързите зарядни станции (с мощност над 22 kW) са само малка част от общия брой. Действително едва една от седем от всички зарядни станции в ЕС са за бързо зареждане. Останалите са с мощност до 22 kW и не зареждат автомобилите с приемлива скорост.
 
За да се постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии, продажбите на електромобили трябва значително да се повишат във всички страни – членки на ЕС. "Ако искаме да убедим гражданите в Европа да преминат към електромобили в следващото десетилетие, зареждането на тези коли трябва да е лесно, както зареждането с гориво днес", коментира генералният директор на ACEA Сигрид де Врис. "Хората не трябва да пътуват с километри, за да намерят зарядна станция, нито пък трябва да чакат безкрайно, за да заредят колата си".

     
Източник: ACEA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ACEA   зарядни станции   зарядна инфраструктура   електромобили   ЕС   ЕП  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...