Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Какво трябва да се има предвид при окабеляването на един офис за създаването на безопасна работна среда

23.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Подреждането на един офис може да бъде много обезсърчаващо занимание, особено когато се установи, че няма достатъчно контакти за цялото оборудване или контактите не са на най-подходящото място. Дали става дума за напълно нов офис или ремонт на съществуващ, важно е да се отдели време за планиране на нуждите от електрозахранване. Екипът на калифорнийския доставчик на електрооборудване и услуги Elictricraft изготви списък с най-важните неща, които трябва да се имат предвид при подреждането на един офис. Те важат за всеки офис, независимо в коя част на света се намира.

Ethernet кабели

В днешно време, дори с технологичния напредък в сферата на Wi-Fi, повечето офиси се възползват от преимуществата на комбинацията от Ethernet и Wi-Fi връзка. Ethernet генерално е по-надежден от Wi-Fi, защото може да поеме по-големи обеми от данни. Ethernet връзката може да е необходимо изискване за офиси, използващи по-стари системи. В днешния бизнес свят преносимостта на Wi-Fi не може да се пренебрегва. Wi-Fi обслужва служителите, които работят дистанционно, когато идват в офиса и бизнес партньори. Но дори Wi-Fi зависи от електрозахранването, защото рутерите трябва да се включат в мрежата!

Офис оборудване

По-голяма част от офис оборудването изисква стандартни контакти. Но то може и да претовари мрежата, особено когато развитието на бизнеса започне да надраства пространството и увеличеният брой служители се нуждае от повече контакти. Повече компютри, повече принтери и повече специализирано оборудване означава, че се налага преглед на окабеляването и осъвременяване на инсталацията, ако е необходимо. В тази ситуация не бива да се прибягва до използването на повече разклонители, за да се осигурят повече контакти, защото възниква опасност от претоварване на ел. мрежата, повреждане на оборудването, причиняване на пожар или някой да се спъне в кабел и да се нарани. Правилното решение е специалист да прегледа плановете и да предложи най-добрата схема за окабеляване.

Избор на място за работни места, оборудване и удобства

Необходимо е да се потърсят отговорите на въпроси като къде ще стоят копирните машини и принтерите, колко ще са работните места и къде, колко голяма ще е конферентната зала и какъв вид окабеляване ще трябва, ще има ли кухня с хладилник, микровълнова печка или кафе машина.

Организация на кабелите

Дори когато сградата е окабелена адекватно, остава проблемът с това какво да се прави с всички тези електрически кабели, благодарение на които работи оборудването, и да се отговори на въпроса: "На коя машина е този кабел?". Няколко са начините за организиране на кабелите и повечето магазини с офис консумативи предлагат удобни приспособления като етикети за кабели, велкро лепенки за захващане на кабелите заедно, устройства за обвиване на снопове кабели и дори за "скъсяване" на кабели посредством безопасното им навиване. Отсъствието на "разпилени" навсякъде кабели е важно за безопасността, за да се избегне спъване или падане, а също така и за ефективността. Етикетите решават проблема с идентифицирането кой кабел към коя машина е.

Осветление

Подходящото осветление спомага за продуктивносттаа, намалява напрежението в очите и гарантира безопасността на работното място. Естествената светлина от прозорците е актив, но наред с монтираното на тавана осветление, не е единственото решение за индивидуалните работни места. Необходимо е и добро осветление за всяка изложена стока, осветление, което елиминира сенките във входове, изходи и коридори, и осветление, което е подходящо за работа с машините и оборудването. Наред с най-добрата схема за окабеляване, редица специализирани компании могат да предложат и подходящите осветителни технологии за различни приложения.Също така трябва да се вземат предвиди и отоплението/климатизацията, необходимото осветление след работно време, управление на осветлението, което позволява на служителите да нагласят осветлението според предпочитанията им, и зарядни станции за мобилни телефони и други преносими устройства.

Всяка от изброените области включват много детайли, които трябва да бъдат взети под внимание и ангажирането на фирма, специализирана в сферата на електрооборудването, в проектирането на офисното пространство е първото, което работодателите трябва да направят, за да създадат ефективен и насърчаващ производителността офис.

     
Източник: Elictricraft; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: контакти   кабели   офиси   осветление  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Бизнес форум ЕЛЕКТРОИНДУСТРИЯ 2024
Light+Building 2024
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...