Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

В Германия проучват как да популяризират професията на електроинженера сред младите хора

30.05.2023   |   Начало»Кариери
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Съвместно проучване на германската Асоциация за електрически, електронни и информационни технологии (VDE), Международния централен институт за младежка и образователна телевизия (IZI), Съвета на катедрите по електроинженерство и информационни технологии и Съвета на факултетите по електроинженерство и информационни технологии в Германия разкрива какво трябва да се направи, за да бъде промотирана професията на електроинженера сред младите хора в контекста на спадащата популярност на специалността въпреки голямото търсене от страна на работодателите. В момента електроинженерството се избира от рекордно малък брой студенти в Германия – едва 3,5%.

През 2022 г. VDE публикува проучване на пазара на труда за електроинженери, което показа, че новото поколение не вижда кой знае какво бъдеще в тази сфера. Именно това кара Съвета на катедрите по електроинженерство и информационни технологии да действа. "Проучването потвърди страховете ни. Ето защо обединихме сили, за да проучим на какво се дължи негативният имидж и как можем да противодействаме", заяви проф. Кира Кастел.

В съвместното проучване се включват 658 гимназисти, на които предстои да се дипломират, 50 т. нар. високоперспективни младежи с високи оценки по математика, физика или компютърни науки и 1195 студенти от специалност електроинженерство и информационни технологии.

Лош имидж и неадекватна реклама

Оказва се, че много гимназисти, а и голям брой от високоперспективните младежи, имат много лошо мнение за това какво правят електроинженерите в ежедневната си работа. "Работят наведени, прокарват кабели или монтират коледни лампички на пазара – това изниква в ума на младежите, а такива дейности далеч не са привлекателни", коментира д-р Мая Гьоц от IZI.

Проучването разкрива още, че електроинженерите са възприемани като хора, които просто изпълняват задачи или проверяват и поправят електрооборудване. За сравнение младите хора искат да създават решения и да поемат отговорност. "Реалните им кариерни стремежи явно се сблъскват с грешните им впечатления от работата на електроинженерите, което води до спад в броя на записаните", обяснява д-р Гьоц. И това не е всичко, половината от перспективните ученици търсят информация за възможни образователни програми онлайн. Сайтовете за електроинженерство и информационни технологии обаче често са пълни с чужди думи и са с непривлекателен за младите хора дизайн, което ги отблъсква.

Промяната само на имиджа не е достатъчна

Въпреки че Германия в момента може да се справи с недостига на електроинженери главно чрез наемане на специалисти от чужбина, това не е добро решение за бъдещето. От една страна, демографските промени и сфери като възобновяема енергия, мобилност, дигитализация и Индустрия 4.0, създават нови работни места. От друга страна, електроинженери се търсят все повече и в чужбина.

"Младите хора искат да оформят бъдещето – електроинженерството е отличен начин да се задоволи тази нужда. Ако не успеем да се справим с това, решаването на важните въпроси на нашето време ще бъде изложено на риск", коментира д-р Михаел Шанц, директор на Комисията по образование, работа и общество във VDE. Към това се добавя и рискът от спад в изследователската дейност в сферата на електроинженерството в Германия. "Трябва да спрем тази низходяща тенденция или ще сме свидетели на ерозия и няма да сме в състояние да поддържаме високите стандарти в нашата сфера", заяви проф. Холгер Гьобел, ръководител на Съвета на факултетите по електроинженерство и информационни технологии.

Подобряване и на комуникацията, и на професионалния профил

Ако потенциалните студенти не разбират, че специалността е разнообразна, интересна и води до смислена работа, то тогава комуникацията се е провалила.

Според проучването често случайност отдалечава младежите от електроинженерството, а не съзнателни решения, базирани на мъдър съвет от кариерен център или университет. Затова компаниите трябва първо да осигурят ориентация. Ако се дадат подходящите отговори на въпроси като какво предлага електроинженерството на младите хора, защо е атрактивно, каква заплата могат да очакват, ако завършат електроинженерна специалност, тенденцията може да бъде обърната. Второ, мнозинството от студентите смятат "издръжливостта" като основно изискване за следването. Ако университетите успеят да предадат уменията, изисквани в по-късния професионален живот на студентите, това вероятно ще увеличи вътрешната мотивация на младежите.

Също така е необходимо да се обърне специално внимание на момичетата и младите жени и насърчаването им да изберат електроинженерството и информационните технологии. Дори сред високоперспективните ученици в STEM сферата по-голямата част от момичетата нямат положително мнение за сектора. Те все още вярват, че това е мъжка сфера и не искат да бъдат третирани с неуважение на работа или да трябва да слушат глупави шеги заради избора си на професия.

"Трябва здраво да поработим върху тези неща", обобщава д-р Шанц. "Кой знае, може би се нуждаем и от нови наименования на програмите по електроинженерство с цел да се отървем от неприятния имидж".

     
Източник: VDE; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: VDE   електроинженерство   образование   STEM  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Кариери

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...