Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Електроинсталациите в България Мол

11.12.2012   |   Реализации
 

На 1 декември т. г. официално бе открит най-новият търговски център в София - България Мол. Освен с иновативна архитектура, проектът се отличава с реализацията на съвременни технически решения в областта на сградните инсталации. Инвеститори в България Мол са компаниите L. S. Property и Salamanca Capital. Маркан Сервиз е главен изпълнител на обекта в част електро и слаботокови системи, реализирайки дейностите си посредством подизпълнители. Фирма Шнайдер Електрик участва като доставчик на продукти и решения при изграждане на електроинсталациите в проекта.

„Като се започне с консултиране при проектиране на инсталациите, консултиране при вземане на решения, избор на иновативни продукти при реализиране на проекта, консултиране при асемблиране на електрическите табла, за да се постигне гарантираното високо качество”, описват дейностите си по проекта от компанията и продължават: „Чрез модулни уредби за вторично електроразпределение тип SM6 се свързва обекта към електроенергийната мрежа. SM6 е модулно комплектно разпределително устройство (КРУ) за закрит монтаж с метален корпус предназначено за изграждане на разпределителни уредби СН. Шкафовете са от типа с метален корпус и функционални отсеци. Шкафовете с прекъсвачи са фиксиран тип със защита Sepam. Конструкцията на SM6 отчита трите категории изисквания на потребителите:
надеждност необходима за обезпечаване на непрекъснатост на захранването; простота на монтаж, експлоатация и подръжка; безопасност на обслужващия персонал.

Комплектните разпределителни устройства (КРУ) от този вид напълно отговарят на европейските стандарти и са в съответствие с всички изисквания за електромагнитна съвместимост. Чрез тях се извършва и измерването и закупуването на електроенергията от електроразпределителното дружество на страна 20 kV.

Следва понижаване на напрежението на 400 V с помощта на сухи трансформатори тип TRICAST, произведени според най-високите световни изисквания.

Разпределение на електроенергията към консуматорите се извършва с помощта на Типови Изпитани табла тип Prisma Plus. Системата Prisma Plus е създадена за повече сигурност. Това е типово изпитана система табла, напълно отговаряща на стандарт  БДС ЕN 60 439-1 и IEC 60 439-1. Таблата са организирани във функционални единици Дефиниция според БДС EN 60439-1 “Част на КРУ, която съдържа всички електрически и механични елементи, които участват в изпълнението на една и съща функция”.

Всеки апарат или група апарати е независим в таблото и се състои от:
- Монтажна плоча за фиксиране на апарата
- Защитна лицева плоча и допълнителни прегради за постигане на по-високи форми ( 2,3,4 )
- Входящи/изходящи връзки
- Разкачваеми вериги на допълнителните устройства
- Изпитания и сигурност

Тестовете на Prisma Plus са извършени върху табла оборудвани с апаратура на Шнайдер Електрик и осигуряват защита на хората,инсталациите и обслужваните приложения.

Таблата от предлаганата система са минали седемте типови изпитания, предвиждани от стандарт БДС EN 60439-1,  което може бъде доказано с протоколи и сертификати от типови изпитания:
Тест 1 Проверка на допустимите прегрявания
Тест 2 Проверка на електрическата якост на изолацията
Тест 3 Проверка на устойчивостта  на къси съединения
Тест 4 Проверка на ефективността на защитните вериги
Тест 5 Проврка на изолационните разстояния през въздух и по повърхност
Тест 6 проверка на механичното действие
Тест 7 Проверка на степента на защита

Предлаганото за доставка разпределително табло ще премине трите контролни изпитания:
Тест 8 Изпитание 8-3-1  Цялостен преглед
Тест 9 Изпитание 8-3-2 или 8-3-4 Проверка на изолацията
Тест 10 изпитание 8-3-3-Проверка на предприетите защитни мерки и електрическа непрекъснатост на защитните вериги.

В съответствие със стандарт БДС ЕN 60439-1, тези тестове гарантират максимална надеждност и безопасност. Тези табла притежават гаранцията на Шнайдер Електрик България за лицензирано и контролирано асемблиране. На обекта са инсталирани и автоматични компенсатори на реактивна мощност благодарение на които, разходите за консумация на реактивна енергия са сведени до минимум.

В България Мол са инсталирани и най-новите датчици за движение Argus Standard на Schneider Electric. Монтираният на таван Argus Standard 360? проследява движението на обекти в радиус от 360?. Със своята светочувствителност 5-2000 lux датчикът гарантира включването на осветлението, само когато е индикирано присъствиe и светлината в помещението е под установения праг на осветеност. „С инсталираните детектори за движение и присъствие, България Мол ще постигне до 30% спестявания от разходите си за осветление, което ще повиши енергийната ефективност на търговския център. Шнайдер Електрик доказа още веднъж, че е предпочитан партньор при изграждане на енергийно ефективни обекти от висок клас, в които качеството, надежността и сигурността са основни критерии”, коментира инж. Иван Ламбиев, инженер продажби в компанията.

За реализацията на част електро ОБО Беттерманн е доставила KTS - кабелоносещи системи, кабелни скари, стълби и укрепване, включително всички елементи за изграждането на пълна кабелна система; VBS - свързващи и укрепващи системи  разклонителни кутии, отваряеми инсталационни тръби Quick Pipe, кабелни връзки, дюбели за бърз монтаж; UFS - подови и подподови системи – подови канали и подови кутии включително всички необходими елементи за изграждането на пълна подова система; BSS - противопожарни системи; противопожарни прегради тип FPS. „Всички продукти се характеризират с надеждност, удобство и бързина при инсталиране и позволяват последващи промени и преработки”, коментират от компанията. В процеса на работа се наложи осигуряването на навременна техническа помощ при проектиране и специфициране на системите, спазването на изключително кратки срокове за доставка, както и намирането на точните решения за всеки един детайл от доставените системи”, допълват от ОБО Беттерманн.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: България Мол

Ключови думи: електроинсталации   България Мол   ОБО Беттерманн   Шнайдер Електрик  

Област: Реализации  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...