Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Високомощни резистори в силови приложения

05.08.2013   |   Начало»Статии
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В електроапаратурата и силовите електронни устройства се използват мощни резистори (Power Resistor), които при своето действие трябва да разсейват под формата на топлина значителна електрическа мощност.

Няма точно определение над каква нейна стойност един резистор се счита за мощен, но може да се приеме, че е 5 W, въпреки че немалко производители наричат “мощни” резистори от определени видове с мощност дори 0,6 W.

Освен естественото изискване конструкцията и начинът на монтаж на резисторите да осигуряват необходимото отвеждане на топлината, към тях съществуват и допълнителни изисквания в зависимост от предназначението - например малка собствена индуктивност при необходимост от преминаване на високочестотни токове и подходящо закрепване при значителни размери и тегло.

В настоящата статия се изясняват основни параметри на мощните резистори, видовете в зависимост от структурата и предназначението им, някои особености на практическата реализация и използване и се дават примери на типични приложения.

Основни параметри
Максималната разсейвана мощност (Power Dissipation, Rated Power) е в сила до определена температура на металния корпус или на вградената в корпуса от изолационна материя метална пластина, при постоянно напрежение върху резистора и при монтирането му върху подходящ радиатор.

Мощността се отбелязва с Рхх, където "хх" е температурата, най-често 25 °С и по-рядко 40 или 70 °С. Над нея мощността намалява по линеен закон и често се дава графично (Derating Curve), пример за каквато е фиг. 1а. Графиката е в сила при наличие на силиконова паста между резистора и радиатора, които трябва да са притиснати с усилие, дадено в документацията.

Цялата статия може да прочетете тук

     
Източник: Инженеринг ревю

Ключови думи: мощни резистори   дебелослойни резистори   жични резистори  

Област: Статии  

ВиВ Изоматик
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Статии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...