Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ИЕЕС-БАН с активно участие в Европейска нощ на учените 2021

04.10.2021   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Институтът по електрохимия и енергийни системи "Академик Евгени Будовски" при Българката академия на науките (ИЕЕС-БАН) се включи активно в тазгодишното издание на Европейската нощ на учените, което се състоя в София на 24 и 25 септември 2021 г.

На своя щанд институтът организира детско ателие "Батерии и водородни технологии. Електрохимични системи за зелена енергия" и представи дейността си като водеща организация по проектите "ХИТМОБИЛ" и Научна инфраструктура "Съхранение на енергия и водородна енергетика" (НИ СЕВЕ).

Еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посети ателието на ИЕЕС-БАН, където разговаря с гл.ас. д-р Миглена Славова и гл.ас. д-р Емилия Младенова за проблемите, с които се сблъскват учените при реализиране на проекти по европейски програми. Тя изрази надежда, че с прилагането на новите организационни подходи в новата Рамкова програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа", значителна част от тези проблеми ще бъдат решени.

Основната цел на участието на ИЕЕС-БАН бе да предизвика интерес към опознаване на електрохимичните системи за съхранение и отдаване на електрическа енергия, в т.ч. батерии, горивни клетки и др. водородни системи, и тяхното приложение в технологиите за "зелена" енергия. Бяха обсъдени и идеи за изнесени лекции демонстрации в училища през новата учебна година.

Европейската нощ на учените е ежегодна инициатива, която цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Тазгодишното издание премина под мотото "Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще" по проект "Учените в триъгълника на знания", финансиран от Европейския съюз по програма "Хоризонт 2020" – дейности "Мария Склoдовска Кюри". Софийският университет "Св. Климент Охридски" е координатор на проекта.

     
Източник: ИЕЕС-БАН

Ключови думи: ИЕЕС-БАН   ЕС   Европейска нощ на учените   зелена енергия   батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...