Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ИЕЕС-БАН проведе първата работна среща по проект BIScaps

18.10.2021   |   Събитията
 

Първата работна среща по проект "Twinning cooperation for boosting excellence in electrochemical energy storage on the platform of supercapacitors (BIScaps)", финансиран от българското Министерство на образованието и науката (МОН) по Национална програма "Европейски научни мрежи", се проведе в края на септември т.г. в Созопол.

В срещата на тема "Електродни материали за системи за съхранение на енергия. Суперкондензатори – принцип на действие, видове, приложение. Твърдотелни суперкондензатори" се включиха представители на трите партньорски организации по проект BIScaps – Института по електрохимия и енергийни системи при Българска академия на науките (ИЕЕС-БАН), италианския Национален изследователски съвет – Институт по напреднали енергийни технологии (CNR-ITAE) и испанския Национален научноизследователски съвет – Национален институт по въглеродни технологии (CSIC-INCAR).

На откриването на срещата проф. дхн Евелина Славчева, директор на ИЕЕС-БАН, изрази увереност, че интегрирането на експертните познания и възможности на трите изследователски центъра ще позволи създаването на устойчива научна мрежа и ще увеличи общата международна видимост на целия консорциум в областта на суперкондензаторите.

Ръководителят на проекта проф. д-р Антония Стоянова направи преглед на осъществените до момента дейности за постигане на целите на проекта. Тя съобщи, че през изминалите месеци учените от ИЕЕС-БАН са постигнали напредък в усъвършенстване на знанията си в областта на съхранение на енергия чрез суперкондензатори и са натрупали умения в областта на синтеза на електродни материали и тяхното структурно, морфологично и електрохимично охарактеризиране.

Тематични научни лекции изнесоха проф. Антония Стоянова от ИЕЕС-БАН, д-р Франческо Луфрано и д-р Гаетано Скуадрито от CNR-ITAE и д-р Наталия Рей от CSIC-INCAR. Млади изследователи докладваха получени експериментални резултати и споделиха предизвикателствата, пред които са се изправили през първата година на проекта.

Участниците обсъдиха и подготовката и работната програма за изпълнение на предстоящите задачи от следващия етап на проекта, когато младите изследователи от ИЕЕС-БАН ще усвояват практически умения в двата научни института в Италия и Испания.

     
Източник: ИЕЕС-БАН

Ключови думи: ИЕЕС-БАН   МОН   суперкондензатори   съхранение на енергия  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Събитията

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...