Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ЕС трябва да инсталира по 14 000 зарядни станции седмично до 2030 г.

27.04.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) призовава страните в Европейския съюз да предприемат спешни инвестиции в инфраструктура за електрически автомобили, камиони и автобуси.
 
Автомобилната индустрия произвежда стотици модели превозни средства с ниски и с нулеви емисии, но има сериозни притеснения относно бавното разгръщане на инфраструктурата, необходима за зареждане на тези превозни средства. Действително, продажбите на електрически автомобили са се увеличили десет пъти през последните пет години, достигайки 1,7 млн. бройки през миналата година или 18% от общия пазар. За същия период броят на публичните зарядни станции в ЕС е нараснал едва 2,5 пъти.
 
Според ново проучване, базирано на анализ на McKinsey, в ЕС ще трябва да се инсталират до 6,8 млн. зарядни станции до 2030 г., за да се постигне предложеното намаляване с 55% на въглеродните емисии от автомобилите. Бройката е почти двойно по-голяма от тази, включена в предложения от Европейската комисия Регламент за инфраструктура за алтернативни горива (AFIR), който в момента се обсъжда в Европейския парламент и в Съвета на ЕС.
 
Това предполага инсталирането на до 14 000 публични зарядни станции за всички автомобилни сегменти всяка седмица. За сравнение в момента на седмица в ЕС се инсталират под 2000 станции.
 
"Преходът към нулеви емисии е дългосрочно състезание", коментира президентът на ACEA и изпълнителен директор на BMW Group Оливер Ципсе. "Ключовото предизвикателство сега е да убедим всички страни членки да побързат с разгръщането на необходимата инфраструктура. Без съмнение се нуждаем от амбициозни заключения в предложения AFIR и по отношение на сроковете, и по отношение на целите, които той налага на всяка една страна от ЕС", допълва Ципсе.
 
Въпреки значителните инвестиции, необходими в началото, те са само фрагмент от всички инвестиции в подобни инфраструктурни проекти и ще донесат значителни ползи от гледна точка на опазване на околната среда. Действително, новото проучване изчислява годишните разходи за публична зарядна инфраструктура на 8 млрд. евро или около 16% от инвестициите в 5G и високоскоростни интернет мрежи, посочват от ACEA.
 
Местата, пространството и захранването, необходими за инфраструктурата за тежкотоварни автомобили са доста различни от тези за пътническите автомобили. Според проучването камионите се нуждаят от 279 000 зарядни станции до 2030 г., 84% от които ще бъдат в автохъбове. Останалите ще бъдат предимно публични – 36 000 бързи край магистралите и 9000 за бързо нощно зареждане.

     
Източник: ACEA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ACEA   зарядна инфраструктура   електромобили   ЕС   алтернативни горива  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...