Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Факултетът за френско обучение по електроинженерство на ТУ – София отпразнува 30-годишен юбилей

17.03.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Факултетът за френско обучение по електроинженерство на Техническия университет – София отбеляза своя 30-годишен юбилей на 16 март т. г. с тържество под патронажа на вицепрезидента на Р България Илиана Йотова.

Факултетът създаден в началото на 90-те години на 20 век предлага не просто обучение на френски език, но и френски модел на висше образование по френска система за инженерно обучение с участие на водещи български и френски преподаватели, заяви деканът на факултета проф. д.ик.н. Кирил Ангелов.

Академичното ръководство на ТУ – София награди вицепрезидента Илияна Йотова със златен медал за приноса й към франкофонията в България и специално за подкрепата й за франкофонското висше образование в България, част от което е и Факултетът за френско обучение по електроинженерство на висшето учебно заведение.

Отличия за принос към развитието на франкофонията и френското обучение

Със златни медали, плакети и специални грамоти бяха наградени и заслужили преподаватели на факултета, представители на франкофонски организации, фирми спонсори на университета и на Факултета за френско обучение по електроинженерство, подпомагащи развитието на франкофонията и френското обучение.

Сред гостите на тържеството бяха още министърът на външните работи Николай Милков, посланикът на Франция в България Жоел Мейер, посланикът на Мароко у нас Закия Ел Мидауи, председател на Групата на посланиците франкофони в България, посланиците на Белгия, Швейцария, Албания и Виетнам, генералният секретар на Европейския технологичен университет EUt+ Тимоте Тури, представители на институции и на партньорски университети, преподаватели и студенти.

Дипломи, признати във Франция и равностойни на френските

Факултетът за френско обучение по електроинженерство е пример за успешно сътрудничество между бизнеса и образованието, посочи министър Николай Милков и допълни, че това успешно сътрудничество се реализира благодарение на възможностите за работа у нас и в чужбина, предлагани от френския език.

Проф. д.ик.н. Кирил Ангелов допълни, че от създаването на факултета досега специалностите в него се ориентират към всички направления на високотехнологичното инженерство, като в момента, освен електроинженерство, се провеждат специализации и по автоматика, електроника, компютърна техника и телекомуникации. Издаваните от факултета дипломи не само се признават във Франция, но и са равностойни на френските, добави той.

След официалната част се проведе кръгла маса за възможностите и предизвикателствата пред франкофонското висше образование в България.

     
Източник: ТУ – София

Ключови думи: Технически университет   електроинженерство   образование  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...