Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Белгийска компания ще строи завод за батерии за електромобили в Северна Македония

26.05.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Белгийската компания Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) планира да построи завод за производство на батерии за електромобили в Технологично-индустриална развойна зона (ТИРЗ) Кичево. Инвестицията е в размер на 40 млн. евро и ще създаде 600 нови работни места.
 
Договорът за реализацията на инвестицията бе подписан на 22 май 2023 г. в Брюксел от директора на ТИРЗ Йован Деспотовски и собственика и генерален директор на ABEE Нешин Омар.
 
На церемонията по подписването на договора присъства и министърът на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши. Във връзка с инвестицията той коментира, че тя ще спомогне за намаляване на миграцията и за създаване на нови висококвалифицирани и високоплатени работни места не само за местното население, но и за цялата страна.

Нови висококвалифицирани и високоплатени работни места

Министър Бектеши съобщи, че кадрите, които ще бъдат заети в новия завод в Кичево, ще преминат през обучение за работа с нови технологии и високотехнологични работни процеси, които ще се използват в завода на ABEE в Кичево. "Не спираме дотук. В заключителна фаза са преговорите за нови инвестиции в страната, които ще донесат нови работни места и развитие за цялата икономика", заяви министърът.
 
Деспотовски също изрази задоволство от подписването на договор с компания, ангажирана в сферата на електромобилността. "Става дума за бързорастяща компания, която инвестира в модерни технологии. Общият размер на планираната инвестиция е 40 млн. евро и 600 работни места. Средната брутна заплата ще бъде 1500 евро. Онова, което особено много ме радва, е, че средната възраст на заетите в компанията в момента е от 30 до 35 години и те са от 32 националности", каза Деспотовски и добави, че компанията привлича таланти от цял свят и той се надява, че заводът в Северна Македония също ще стане хъб, в който ще се привличат такива таланти, най-вече млади хора.

Повратна точка в стратегията за растеж на ABEE

"Тази инвестиция бележи повратна точка в стратегията за растеж на ABEE и е потвърждение за нашия стремеж да създаваме технически иновации и решения за енергийна устойчивост", заяви Омар.

В ТИРЗ Кичево ABEE ще се фокусира върху развитието и производството на системи за управление на батерии (BMS) и електронни системи. Планира се производството да стартира през 2024 г., като производственият капацитет ще бъде 300 000 бр. годишно. Допълнително компанията възнамерява да развива в Кичево и нови продукти, с които да разшири портфолиото си.

     
Източник: ТИРЗ

Ключови думи: ТИРЗ   индустриални зони   електромобилност   батерии   BMS  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...