Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Приключи модернизацията на токоизправителна станция Юнак в София

21.07.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Приключи обновяването на токоизправителна станция (ТИС) "Юнак" в София. Това е едно от трите основни звена на системата за електрозахранване на столичния електрически транспорт. Другите две – ТИС "Веслец" и ТИС "Слатина", също са предвидени за модернизация в рамките на проекта на Столична община за подобряване на качеството на въздуха чрез закупуване на електрически автобуси и тролейбуси, финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014 – 2020 г.

Инвестициите в модернизацията на токоизправителните станции надхвърлят 12 млн. лв. и са изцяло осигурени от ОПОС 2014 – 2020 г.

С подкрепата на ОПОС в София вече са подменени 100% от тролейбусите, припомни на официалното откриване на модернизираната станция кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите на Галина Симеонова, ръководител на Управляващия орган на ОПОС 2014 – 2020 г., новите електробуси и тролейбуси, наред с модернизираните токоизправителни станции, са най-пряката и правилна стъпка напред към едно по устойчиво бъдеще на София.

Съвременно оборудване за надеждно и безаварийно захранване

Предвидените за реконструкция и модернизация ТИС "Юнак", ТИС "Веслец" и ТИС "Слатина" бяха с морално и физически остарели съоръжения на възраст над 50 години, което към момента се подменя с ново, съвременно оборудване, необходимо за захранването на трамваи, тролейбуси и електробуси. Станциите захранват контактната мрежа в големи райони на столицата, в които са изградени нови зарядни станции за електробуси, за които беше необходимо осигуряването на допълнителна мощност.

ТИС "Юнак" е построена през 1932 г. за захранване с електроенергия на трамвайната контактна мрежа на град София. През 1954 г. станцията претърпява преустройство, като са монтирани по-мощни и по-модерни за времето си съоръжения. Последната реконструкция е извършена през 1971 г., когато оборудването е цялостно обновено. Днес, в резултат на направената модернизация, токоизправителна станция "Юнак" разполага със съвременни съоръжения, нужни за надеждното и безаварийно захранване на съществуващите тролейбусни и новите електробусни линии, както и с пожароизвестителна система, отговаряща на изискванията за противопожарна безопасност.

Към момента по проекта са доставени 30 нископодови съчленени тролейбуси и 34 електробуса, които вече са част от модернизирания екологичен градски транспорт в София. Това е един от трите проекта по ОПОС за общо 145 електрически превозни средства за обществения транспорт в столицата.

     
Източник: ЕСИФ

Ключови думи: ЕСИФ   електромобилност   токоизправителни станции   транспорт   зарядни станции  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...