Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

САЩ е изправена пред критичен недостиг на електрооборудване в условия на растящо търсене на електроенергия

27.05.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Електропотреблението в САЩ остава в застой без значително увеличение през последните десетилетия до 2021 г., тъй като растящата нужда от енергийна ефективност успява да противостои на растящото търсене. През последните две години обаче се наблюдава промяна в търсенето, която отново води до увеличаването му. Увеличението на търсенето насочва вниманието към стабилността на снабдителните вериги на електрическите компании, като важно електрооборудване, като трансформатори и разпределителни уредби, не достига, което води до увеличение на цените и времето за доставка, сочи анализ на Wood Mackenzie.

Катализатори за удължаване на времето на доставка

Значителните инвестиции в производствения сектор, особено в производството на електрооборудване, са основните двигатели на промяната в търсенето на електричество. Строителните разходи в производството скачат с 32% на годишна база през февруари – зашеметяващи 181% увеличние спрямо нивата от преди пандемията, стимулирайки по-голямо търсене на електрооборудване.
 
Ръстът на инвестициите в производствения сектор може в голяма степен да се припише на Закона за редуциране на инфлацията и Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act), като и двата насочват инвестиции в националните вериги на доставка за критични за енергийния преход компоненти. По Закона за редуциране на инфлацията вече са планирани над 200 производствени съоръжения.
 
Растящият интерес към изкуствения интелект допълнително стимулира ръста на търсенето на електроенергия, като електропотреблението на центровете за данни се очаква да се увеличи от 2,5% от общото електропотребление в САЩ през 2022 г. до 7,5% до 2030 г. или от 130 TWh на 390 TWh.
 
Едно от предизвикателствата, свързани с производствената дейност и центровете за данни, е, че те обикновено изискват денонощно захранване, нещо, което традиционните възобновяеми източници като соларна и вятърна енергия, не могат да посрещат постоянно. Освен това, фактори като разпространението на електромобилите, създаването на водородни хъбове и пиковете в потреблението в резултат на високите температури и екстремни климатични явления, допринасят значително за процъфтяващо търсене на електроенергия, се посочва в анализа на Wood Mackenzie.

Слабостите в снабдителните вериги

Повишаването на търсенето има много последствия, като особено забележим е растящият натиск върху веригите на доставка за ключово оборудване, които вече се затрудняват да отговорят на растящото ръсене. Остават опасенията и относно възможностите на съществуващата инфраструктура за пренос и дистрибуция и способността й да се справи с ръст на потреблението.
 
През последните две години трансформаторите се оказаха значителен проблем за електрическите компании, тъй като търсенето изпреварва доставките, като само 20% от търсенето в САЩ се задоволява от местни доставчици. Недостигът не е проблем само за САЩ, но там ефектът му е по-видим заради недостига на местни вериги на доставка.
 
Недостигът доведе и до съществено повишаване на цените на пазара на трансформатори – между 40% и 60% от януари 2022 г. в зависимост от спецификацията. Същевременно, времето за доставка на трансформаторите значително се удължава от около 78 седмици през първото тримесечие на 2022 г. до 127 седмици през четвъртото тримесечие на 2023 г. Доставчиците на разпределителни табла и прекъсвачи вече чувстват ефекта на повишеното търсене, тъй като времето за доставка продължава да се удължава, като за прекъсвачите високо напрежение времето за доставка е средно 151 седмици през четвъртото тримесечие на 2023 г. – увеличение от над 130% на годишна база.
 
Също така, конкуренцията между доставчиците също тика цените на горе, като цените на прекъсвачите и разпределителните табла средно напрежение са скочили съответно с 21% и 26% от януари 2022 г. Wood Mackenzie очаква търсенето на електрооборудване, особено на разпределителни табла и трансформатори, да остане голямо, тъй като инвестициите в производствени съоръжения и центрове за данни продължават да растат, докато електрическите компании се очаква да отговорят на растящото търсене на електроенергия, повишавайки производствения капацитет и разширявайки инфраструктурата за пренос и дистрибуция. Засиленото търсене се очаква да се запази в обозримо бъдеще, държейки цените високи и времето за доставка голямо.

Пречките за посрещане на растящото търсене

Недостигът на местни доставки и растящото време за доставка на ключово оборудване повдига важен въпрос – защо местните доставчици не увеличават капацитета си, за да посрещнат растящото търсене? В крайна сметка, техническите производствени процеси, които се изискват, създават големи пречки през навлизането на доставчици.
 
Освен това, скокът в търсенето на електрооборудване може да трае само няколко години, което кара доставчиците да са предпазливи по отношение на инвестициите в по-големи възможности за доставки, тъй като би могло да се стигне до свръхпредлагане, когато търсенето спадне. Този феномен отразява минал опит на пазари като този на електронни компоненти, където краткосрочно разрастване на пазара води до увеличаване на капацитета и нови проблеми, когато пазарната динамика се променя.
 
Като цяло бързото разрастване на енергийно интензивната инфраструктура се очаква да продължи да подхранва растежа на търсенето през следващите години, добавяйки допълнителен натиск върху веригите на доставка. Тази динамика подчертава важността на засилването на местните доставки на критично оборудване, вместо да се разчита твърде много на вноса отвън.
 
Секторът би могъл да се сблъска и с растяща съпротива спрямо целите за чиста енергия заради забавянето на изграждането на инсталации за добив на чиста енергия и свързване към мрежата, като растящото търсене може да наложи нуждите от електроенергия да се задоволят с използване на изкопаеми горива. Според Wood Mackenzie, тъй като енергийният пейзаж продължава да се развива, е необходимо постигането на баланс, за да се гарантира, че инфраструктурата за чиста енергия продължава да се разширява, като същевременно отговаря на нарастващото търсене на енергия.

     
Източник: Wood Mackenzie; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Wood Mackenzie   електрооборудване   трансформатори   разпределителни табла  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...