Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Събития на БАСЕЛ очертаха основните предизвикателства пред електроиндустрията в Стара Загора и Пловдив

04.06.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 29 и 30 май т. г. Българската асоциация на електротехника и електрониката (БАСЕЛ) проведе кръгли маси, посветени на взаимодействието между бизнеса и науката в електроиндустрията и ИКТ сектора и перспективите и предизвикателствата в регионите Стара Загора и Пловдив. Събитията бяха организирани в сътрудничество с Център за компетентност "КВАЗАР" към Института по роботика при Българската академия на науките (ИР-БАН) и с партньори на местно ниво като Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) и Шнайдер Електрик България.

Предизвикателствата в регион Стара Загора

На кръглата маса в Стара Загора като основен проблем пред бранша беше очертана кризата с недостига на кадри. Беше отбелязано, че комплексът "Марица изток" може да се превърне в "банка" за квалифицирани кадри, които бързо ще бъдат погълнати от пазара на труда в региона. В тази връзка изпълнителният директор на БАСЕЛ инж. Орлин Димитров призова университетите и професионалните гимназии да откликнат на необходимостта от обучение и преквалификация на технически кадри.

Зам.-ректорът на Тракийския университет доц. Емил Славов октрои като основен проблем демографията. Според него няма отговор на въпроса откъде ще дойдат хората, които да бъдат обучавани в университетите при толкова ниска раждаемост и висока миграция към София и чужбина. Същевременно, местните професионални гимназии се сблъскват със сериозни трудности. Така например, Професионалната гимназия по механотехника и транспорт в Стара Загора се сблъсква с два основни проблема – липса на техническа литература и остаряла база за обучение.

Според директора на Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов" в Стара Загора инж. Начо Начев учениците предпочитат да учат програмиране и рядко проявяват интерес към промишлена електроника. Според него причината се крие главно в родителите, които насочват децата си към модерната и доходоносна, според тях, специалност, без да подозират, че промишлената електроника има много по-големи перспективи.

Събитието в Стара Загора завърши с посещение на производствената база на фирма Ел Контрол.

Възможностите в Пловдив

Централни теми на дискусията в Пловдив бяха бизнес климата в региона и отново проблемът с недостига на кадри. Инж. Димитров отново акцентира върху необходимостта от по-тясно взаимодействие между бизнеса и университетите и професионалните гимназии.

Като основен проблем беше отбелязан невисокият престиж на инженерните и техническите професии в областта на електрониката и електротехниката. Според представители на образователните институции родителите насочват учениците към модерната в последно време специалност "Програмиране" и подценяват потенциала на електроиндустрията.

Кръглата маса завърши с посещение на производствената база на фирма Шнайдер Електрик България.

     
Източник: БАСЕЛ

Ключови думи: БАСЕЛ   Шнайдер Електрик   Schneider Electric   Ел Контрол   образование   ЦИЕС  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...