Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Електроинсталациите в Парадайз център

27.11.2012   |   Реализации
 

Парадайз център е новоизграждащ се търговско-развлекателен комплекс, разположен на кръстовището на бул. Черни връх и бул. Тодор Каблешков. Инвеститор на обекта е фирма Булфелд. Главен проектант на всички електрически инсталации в Парадайс център е фирма Комконтрол.

„За да се справим успешно с тази сложна задача събрахме световен опит за нововъведенията в подобни обекти от 2004 г. досега. В търговски и развлекателен център от такъв мащаб основното предизвикателство е избора на концепция за главното ел. захранване и контрола върху изпълнението. Важно е да отбележим, че това е един изцяло български проект, с изключение на идейната концепция за архитектурата на RTKL. Цялата енергийна структура е наша разработка, съвместно с партньорите ни по ВН и СрН. Проектирани са две независими захранвания от ЧЕЗ и НЕК и пет трафопоста (ТП) в обема на сградата, така че товарите да се поемат разпределено. Осигурили сме пълно резервиране на всички ТП от по два входни кабела и максимална гъвкавост в разпределението на ел. енергия. Сложността на проекта изисква висок професионализъм от изпълнителите и максимално качество при монтажите.

Относно слаботоковите системи продължихме работното проектиране съвместно с изпълнителите. Най-голямото предизвикателство е реализирането на сложния пожарен сценарии и интеграцията с другите системи - BMS и електро НН. Особеното е, че тук реализираме проект по новия противопожарен правилник, за разлика от другите молове, което се оказа много по-сложна задача. Монтажните работи са напреднали и очакваме скоро да започнат изпитания на отделни части от инсталациите”, заяви инж. Монев, управител на Комконтрол.

В отговор на въпроса какви съвременни технологии са вложени в комплекса, инж. Монев заяви: „В модела за трафостанциите са заложени еднотипни сухи трафомашини, с много ниски загуби в специализирани кожуси, защитена инженерна разработка на фирма МИГ-23. Това силно облекчава поддръжката и прави системата много гъвкава при обслужване и аварии. В този обект за пръв път у нас за всички основни захранващи линии от трансформатор до консуматорите по етажите са предвидени шинопроводи. Те позволяват гъвкаво обслужване на наемателите при промени на магазините, ниски загуби на електро енергия и повишена надежност на захранването. При промяна площите на магазини не се налага полагането на нови кабели по дългите трасета от ел. помещението за новата необходима мощност, както е в другите молове. Тук това става само със смяна на една отклонителна кутия пред магазина и парче кабел от нея до таблото на наемателя. За пръв път електромера е разположен на територията на магазина и се отчита дистанционно. Така наемателят може да си го контролира визуално, което повишава значително доверието между страните. Консумираната електроенергия се отчита дистанционно от индивидуални цифрови електромери, предаващи данните си към BMS. Други приложени от нас съвременни технологии са: саморегулиращи се термокабели за подгряване на рампи и тръби, аварийно и евакуационно осветление с централна батерия, СКС с консолидационни точки и изцяло оптична опорна мрежа, интелигентни NVR-и и висококачествени цветни камери за видеонабюдение, интегрирани в системата за контрол на достъпа и СОТ”.

     
Източник: Комконтрол; снимка: Парадайз център

Ключови думи: електроинсталации   Комконтрол   Парадайз център  

Област: Реализации  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...