Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Слабо развитата зарядна инфраструктура е основна пречка пред разпространението на електромобилите у нас

11.08.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Разпространението на електромобилите в България расте, но бавно, а броят на регистрираните електромобили остава скромен. Една от основните причини за това е слабо развитата зарядна инфраструктура, посочва производителят на зарядни станции за електромобили eCars, който е и администратор на официалната карта на зарядните станции в България – ВсичкоТок.

Според анализ на компанията сред основните пречки пред развитието на зарядната инфраструктура у нас е липсата на ясни регулации в сектора и стимули за компаниите, изграждащи зарядна инфраструктура. Проблем са и липсата на екипи за поддръжка, както и честите токови удари и/или загуба на интернет връзка на отделни места. Техническите проблеми невинаги могат да се разрешат от разстояние и често връщането на дадена зарядна станция към нормален работен режим отнема повече време от очакваното.

През 2021 г. се забелязва раздвижване на пазара с включването на няколко нови мрежи и инсталиране на дузина станции тип Hypercharger в мрежата на Fines Charging. Тенденцията се запазва и през 2022 г., като през последните няколко месеца броят на инсталираните (операторски) зарядни станции продължава да се увеличава. В България в момента има 15 мрежи със зарядни станции, като някои от тях – Bullcharge и Wink Charging, стартират с първи локации и свое собствено мобилно приложение през това лято. По данни на eCars към края на юли т.г. броят на публично достъпните зарядни станции в страната е около или малко над 800.

"По-бавното навлизане на електрическата мобилност у нас не е задължително недостатък, защото това дава възможност за добиване на ценен опит и работа по софтуерни и хардуерни подобрения, които да гарантират по-надеждни станции и услуги за момента, когато електромобилите и станциите ще се увеличат драстично", коментира eCars.

     
Източник: eCars; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: електромобилност   зарядна инфраструктура   зарядни станции  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...