Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Защо изолираните инструменти са важни

22.08.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Всеки, който работи с електрическо оборудване знае, че безопасността е приоритет. С оглед на безопасността техникът решава какво облекло да носи, как да работи и какви инструменти да използва. Според проучване на производителя на инструменти Fluke 91% от електротехниците смятат, че използването на изолирани ръчни инструменти е от критично значение при работа с електрическо оборудване. Електротехниците, служителите в комуналните дружества, служители по поддръжката и ОВК техници винаги носят изолирани инструменти като отвертки, клещи и ножици наред със специализирани инструменти.
 
Първата стъпка при работа с електрическо оборудване винаги е прекъсването на електрозахранването, но понякога това не е възможно. Понякога в близост до оборудването, по което се работи, има неизвестни енергийни пътеки, които неочаквано могат да го захранят.
 
Изолираните ръчни инструменти гарантират безопасност
 
Изолираните инструменти са допълнителна защитна мярка срещу опасни и непредвидени ситуации. Висококачествените изолирани ръчни инструменти са проектирани да защитават от токов удар и да редуцират опасността от волтова дъга, причинена от къси съединения.
 
Важно е да се прави разлика между обикновени инструменти и изолирани инструменти. Много ръчни инструменти имат гумено покритие върху пластмасовите дръжки, но това не ги прави изолирани инструменти. Истинската защита срещу токов удар отива по-далеч. Висококачествените изолирани инструменти са изработени от специална комбинация от материали, които могат да блокират потенциално опасни напрежения.
 
Сертификация на изолираните инструменти
 
За да бъдат сертифицирани като изолирани, инструментите трябва да преминат строги тестове от независима лаборатория, за да се докаже, че защитата им работи и че могат да издържат на ръчна употреба, екстремни температури и дори открит пламък. Те трябва да получат рейтинг 1000 V AC, за да могат да бъдат използвани дори и в неизключено табло, ако се наложи. Също така трябва да отговарят на международни стандарти като IEC 60900 и ASTM F1505.

     
Източник: Fluke; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Fluke   TME   инструменти  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...