Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Европейски проект проучва приложения на оловните батерии в зарядни станции за електромобили

25.08.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Консорциумът за иновации при батериите (CBI) обяви, че заедно с партньори работи по проект с европейско финансиране за използване на оловни батерии за приложения в зарядна инфраструктура за електромобили главно като буферно решение за справяне с проблема с пиковите натоварвания.
 
Зарядните станции за бързо зареждане могат да заредят стандартен електромобил от 20 до 80% за около 30 мин. при изходна мощност 50 kW. Те обаче могат да се използват само в области, където е възможна доставката на такъв заряд. В някои случаи се налага подсилване на мрежата, за да бъде възможно инсталирането на зарядни станции за бързо зареждане и да се гарантира, че може да се достави необходимото електричество.
 
Възможно решение на този съществен проблем е поставянето на буферни батерии, смятат от CBI. Те не изискват скъпо подсилване на електропреносната мрежа. Освен това могат да се зареждат с възобновяема енергия и да се използват за основен енергоизточник или за разширяване на съществуващата връзка с електропреносната мрежа.
 
В рамките на проекта CBI и неговите партньори ще проектират и внедрят буферна оловна батерия за зарядни станции за електромобили за един или повече сценарии, като например в градове в области с ограничено електрозахранване.
 
Оловните батерии предлагат някои интересни технически преимущества в приложения, при които зарядното устройство не се използва редовно. Те са с високо ниво на зареждане (SOC). В сравнение с други видове батерии те са безопасни за употреба, тъй като съдържат електролит на водна основа, който не представлява сериозен риск за потребителите или околната среда, посочват от Консорциума за иновации при батериите.
 
Според CBI оловните батерии също така могат да редуцират цялостните разходи за системата, като елиминират нуждата от балансиращи електронни компоненти, климатизация и управление на топлината. В допълнение глобалното производство на оловни батерии е добре позициониран сектор заради своята устойчивост и кръговост, установени регулации, стабилна верига на доставките и безопасност.
 
CBI вече е започнал разговори с производители на оригинално оборудване от автомобилния сектор, оператори на зарядна инфраструктура и експерти от батерийната индустрия за реализацията на проекта.

     
Източник: CBI; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: CBI   оловни батерии   зарядни станции   електромобили  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...