Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Навлизането на електромобилите вече е въпрос на софтуер

20.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Според наскоро публикуван анализ на американската инвестиционна банка DAIMagister скоростта, с която навлизат електромобилите, надминава всички очаквания. При това предизвикателство вече не е хардуерът, а софтуерът. Банката прогнозира, че пазарът на софтуер за зарядни станции за електромобили ще нарасне от 1 млрд. през 2021 г. на 25 млрд. щатски долара през 2030 г., превръщайки се в един от най-бързо растящите сегменти на софтуерния пазар днес и огромна възможност за генериране на стойност за инвеститорите.
 
Ключовите предизвикателства в широкото навлизане на електротромобилите, в справянето с които софтуерният сектор може да помогне, включват:

  • Натоварването на електрическата мрежа и оперативната съвместимост между различните зарядни системи;
  • Високите разходи за оборудване и поддръжка на зарядната инфраструктура;
  • Твърде дългото времетраене на зареждането на електромобилите и цената му.

 
С оглед на настоящото развитие на зарядните технологии банката очаква производителността и функционалността на оборудването, наред с цената му и времето за зареждане бързо да спадат през следващите години. С останалите проблеми обаче са призвани да се справят софтуерните компании.

Някои предизвикателства вече са на път да получат решение, за други обаче това все още предстои

Не малко софтуерни компании вече усилено работят по създаването на решения за подобряване на експлоатационната достъпност и управлението на взаимодействието с електропреносната мрежа, за повишаване на възвръщаемостта на инвестицията за зарядна инфраструктура и намаляване на цената на отделните зареждания. Не са малко и мобилните приложения, които помагат на шофьорите да планират пътуванията си така, че да пестят време и разходи при зареждането на електромобилите си.

Автоматизирано диагностициране и отстраняване на неизправности от разстояние

С широкото навлизане на електромобилите ще трябва да се осигури и системна поддръжка на зарядната инфраструктура. Системите за мониторинг на зарядните станции вече не са новост, но концепцията за интелигентни "самолекуващи се" зарядни станции все още не е широко приета, въпреки преимуществата й, заради липсата на съответните софтуерни решения. Изхождайки от примера с пазара на смартфони, където устройствата се научават да удължават живота на батерията, анализирайки навиците за зареждане на потребителите, DAIMagister прогнозира, че навлизането на тази функционалност ще зависи именно от развитието на софтуера.
 
В днешно време компании като Driivz твърдят, че вече могат да се справят с до 80% от оперативните проблеми, свързани с отдалеченото зареждане на електромобили, като предлагат автоматизирани алгоритми за "самолечение". В резултат проблеми със зарядната инфраструктура могат да се диагностицират автоматично и да се отстранят проактивно (дори от разстояние), което увеличава оперативната достъпност и стабилността на мрежата.

Суперприложения за решаване на проблема с твърде големия брой зареждания

Принципно електромобилите се зареждат доста по-често от стандартните коли с двигатели с вътрешно горене. Вместо обичайните за тях 40 зареждания годишно, един електромобил може да изисква 500 или дори повече зареждания на година. При това видът на зареждането не е един и същ, т.е. не става дума само за пълно зареждане всеки път. Тук софтуерните компании биха могли да предложат решения за оптимизиране на зарежданията и да се възползват от тези ежедневни взаимодействия, за да продават различни услуги на потребителите, смятат от DAIMagister. В дългосрочен план банката очаква появата на суперприложения, които ще осигурят значителен допълнителен растеж.

Софтуерни решения с принос в прехода към ВЕИ

Софтуерните решения за зарядни станции ще бъдат важен инструмент и в прехода към възобновяема енергия. Според Virta Global през 2030 г. в света ще има между 140 и 240 млн. електромобила, което означава, че ще има поне 140 млн. батерии с капацитет от 7 TWh или 7000 GWh. През 2021 г. в Европа са осигурени решения за съхранение на едва 2,4 GW, но различни проучвания прогнозират, че ще са необходими решения за около 200 GW до 2030 г. На този фон електромобилите могат да се превърнат във важно средство за съхранение на енергия в прехода към ВЕИ благодарение на технологията превозно средство-към-мрежата (vehicle-to-grid – V2G). Колкото повече протоколи за V2G се създават, толкова повече ще расте ролята на софтуера при хармонизирането на различните протоколи/стандарти.
 
Според анализ на Kaluza един типичен електромобил стои паркиран 90% от времето с батерия с капацитет от 40 kWh. Това количество енергия е достатъчно да се покрият нуждите на един средностатистически модерен дом за два дни. Двупосочното зареждане, когато стане възможно, ще позволи по-достъпен и надежден енергиен преход, отбелязва DAIMagister.
 
Софтуерът за зарядна инфраструктура за електромобили се очертава като един от най-бързо растящите и с потенциал да се превърне в един от най-големите нови софтуерни сегменти на пазара. Колкото по-сложни и големи стават мрежите от зарядни станции, толкова по-вероятно е пазарът на софтуер за зарядна инфраструктура да надхвърли 50 млрд. щатски долара, помагайки при това на световната икономика да постигне още по-бързо целите си за въглеродна неутралност.

     
Източник: DAIMagister; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: зарядна инфраструктура   електромобилност   ВЕИ  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...