Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Растящото търсене на зарядни решения налага разширяване на портфолиото на инсталационните компании

13.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Продажбите на електромобили рязко се повишиха през последните години, достигайки близо 2 млн. електромобила в Германия, Австрия, Швейцария и Обединеното кралство. Този растеж доведе до повишено търсене на зарядна инфраструктура в частния, търговския и публичния сектор. Компаниите и правителствата са наясно с нуждата да подобрят достъпа до опции за зареждане за електромобилите, за да посрещнат това търсене и да подкрепят прехода към транспорт с нулеви емисии. В резултат правителствата в Германия, Австрия, Швейцария и Обединеното кралство обявиха планове и инициативи за разширяване на достъпа до зарядна инфраструктура и преход към електромобилност.

За инсталаторите тази тенденция създава вълнуващи бизнес възможности, коментират от консултантската компания EUPD Research, която наскоро публикува резултатите от проучване сред 800 инсталатори на зарядни станции в Германия, Австрия, Швейцария и Обединеното кралство. Проучването разкрива големите възможности, които се откриват пред инсталационните компании в Европа, особено в контекста на стремежа за преминаване към възобновяема енергия, където едва няколко сектора, сред които и електромобилността и зарядната инфраструктура, предлагат атрактивни опции за развитие и растеж.

Решенията за електромобилността съставляват до 25% от приходите на инсталаторите

Според проучването на EUPD Research технологиите за секторно свързване като фотоволтаични системи, съхранение на енергия от фотоволтаични системи, термопомпи, зарядна инфраструктура, са все по-важни за развитието на бизнеса на инсталационните компании. Данните сочат, че средният дял на сектора на електромобилността в приходите на компаниите се движи от 7 до 25%.

За сравнение средните приходи на компаниите са по-ниски в Германия, Австрия и Швейцария, отколкото в Обединеното кралство. Разликите лесно могат да се обяснят със специализацията на инсталационните компании. В Германия, Австрия и Швейцария в проучването са обхванати главно електротехнически компании, добавили инсталирането на зарядна инфраструктура към портфолиото си. В Обединеното кралство средните приходи на компаниите са по-големи, защото 13% от участвалите в проучването компании са специализирани доставчици на зарядни решения за електромобили, чиито основни приходи са от инсталирането на зарядна инфраструктура.

Нови възможности за растеж

Разбивката по сегменти показва, че особено атрактивни възможности за растеж на инсталационните компании предлага сегментът на домшаните зарядни станции. Все повече домакинства се опитват да осигурят интелигентно свързване между соларните панели и електромобилите, за да намалят енергийните си разходи. Инсталаторите могат да се възползват от това, като предложат различни компоненти за секторно свързване. Завишеното търсене от страна на потребителите стимулира прогнозите на инсталаторите за повишаване на приходите както в настоящия момент, така и в бъдеще.

"Присъствието на секторното свързване в портфолиото на инсталационните компании придобива все по-голямо значение, като то им позволява да предложат няколко компонента в една поръчка. Това обаче ще изправи сектора и пред предизвикателства в следващите години, тъй като води до повишаване на натовареността им", коментира Кристине Кох, мениджър проекти в EUPD Research.

     
Източник: EUPD Research; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EUPD Research   зарядна инфраструктура   електромобили   зарядни станции  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...