Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Automotive & Battery Forum 2023 набеляза перспективите пред автомобилната и батерийната индустрия

02.05.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

От 25 до 27 април т. г. в София се проведе международната конференция Automotive & Battery Forum 2023, организирана от Аутомотив Клъстер България в партньорство с Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Kinstellar.

Събитието се проведе в три тематични дни, в рамките на които над 40 утвърдени международни експерти от автомобилната индустрия представиха последните постижения в сектора и очертаха бъдещото развитие на батерийните технологии, дигитализацията на производството, автомобилния софтуер, киберсигурността, изкуствения интелект и други.

Батерии и електрификация

Първият ден на форума – Battery Day, насочи вниманието към трансформацията в автомобилния сектор, обусловена от развитието в сферата на батериите и електрификацията.

Сред официалните гости на откриването бяха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Според вицепремиера Пеканов у нас са налице всички предпоставки за процъфтяваща батерийна индустрия, а министър Стоянов изрази увереност, че електрическата мобилност ще обуслови бъдещето на промишлеността в следващите 10 години.

Battery Day продължи с презентации на технологии за електрическата мобилност и батериите на Северин Кампл от Infineon Technologies, Никълъс Сомон от Melexis, Емил Динев от Visteon, Алексис Крикориан от Innolith и Александър Гойкман от KonigsSystems.

В рамките на събитието се проведе и дискусия, на която своите гледни точки за развитието на батерийния сектор пресякоха проф. Стоян Гишин, Северин Кампл и Виктор Фодор от Audi Унгария.

Иновации в Индустрия 4.0

В рамките на Innovation Day Мариана Итева от Veolia разкри какви са решенията на компанията за екологичната трансформация за устойчиво бъдеще на индустрията.

Проф. Евелина Славчева от Българската академия на науките (БАН) сподели подробности за Центъра за компетентност "ХИТМОБИЛ – технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия" и представи първия у нас електромобил, който се задвижва от водороден двигател. Виктор Лейона от Cenex пък представи проект от Великобритания за електрически товарни автомобили.

Сред говорителите бе и Светлин Писленски от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който запозна присъстващите на форума с възможности за финансиране на проекти в сферата на автомобилостроенето и батериите.

Инж. Красимир Кръстев от Siemens презентира решения на компанията, гарантиращи безопасност при производството, съхранението и процеса на зареждане на литиево-йонни батерии, а в панела за бъдещето на зарядната инфраструктура участие взеха Джеймс Глоувър и Рос Берман от Viridian EV и Орлин Радев от Ampeco.

Гостите на конференцията имаха възможност да се запознаят с ключови технологични решения и системи за производство от презентациите на Христо Кръстев от SMC, Светослав Василев от Siviko, инж. Христо Гилищаров от FANUC, Здравко Цацов от Sensata и Александър Новоселов и Хакан Йълмаз от ABB.

Лина Томас от Global Business Inroads очерта потенциала за сътрудничество между Индия и Европа и обяви интерес към партньорства с български компании, а Георги Трендафилов и Виктор Батов от cargo-partner запознаха гостите с примери за успешно справяне с предизвикателства от практиката на направлението за въздушен транспорт на компанията.

Innovation Day завърши с презентация на Абдула Черекчи от Zorlu Holding. Той разкри повече за визията на корпорацията в сферата на електромобилността, представи електрическите автомобили TOGG и изрази интерес за сътрудничество с компании у нас.

Софтуер, изкуствен интелект и киберсигурност

Automotive Software Day стартира с дискусия за значението на софтуера за повишаване на безопасността и производителността. По темата експертни гледни точки споделиха Пламен Тодоров и Себастиан Таджер от Abrites и Кръстьо Иванов от Visteon. Иванов запозна гостите на форума и с решения, с които Visteon отговаря на предизвикателствата, свързани с промените в автомобилната архитектура.

Успешни стратегии за бъдещо развитие представиха Емил Ставрев и Павел Паунов от Avtoikonom и Generic Soft в панела, посветен на стартъп компаниите в автомобилния сектор.

Своята експертиза в сферата на киберсигурността представиха Пламен Мандаджиев от Diamatix, Красимир Коцев от SoSyber и Ясен Танев от КиберКЛУБ. Ключовото място на изкуствения интелект в автомобилния сектор коментираха Добромир Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Андрей Анев от Scios.

Конференцията бе закрита от изпълнителния директор на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов. Той подчерта ускореното развитие на автомобилната индустрия и изрази увереност, че очертаните в тазгодишната конференция бъдещи технологии ще станат реалност в рамките на година – още преди следващото издание на форума.

     
Източник: Аутомотив Клъстер България

Ключови думи: Аутомотив Клъстер България   БАИ   БАСКОМ   FANUC   ФАНУК   Siviko   Visteon   ABB   автомобилна индустрия   батерии   зарядна инфраструктура  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...