Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Британско проучване се фокусира върху обучението като фактор за безопасността при работа с електрооборудване

26.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Скорошни инциденти с техници при работа с електрооборудване карат британската асоциация FEA, обединяваща над 100 компании в сектора на професионалното кухненско оборудване, да проучи с каква подготовка разполагат инженерите в сектора. Целта е да се предостави информация за обучението, сертификацията и компетентността на инженерите, касаещи електрическите инсталации и оборудване.

Захранването на професионалното оборудване изисква специализирани познания, за да се гарантира безопасността на техниците и инженерите и да се избегнат рисковете, които не са никак малки. На този фон е изненадващо, че в страната важат законови разпоредби, според които всеки, който работи с газово оборудване, е длъжен да има подходяща квалификация, докато подобни изисквания към електроинженерите няма, като за тях не е задължително дори и да бъдат членове на професионална организация. Според FEA членството на електротехниците в браншовите организации стимулира спазването на важни стандарти и поддържането им посредством регулярни одити.

Естествено, в Обединеното кралство, както и в другите европейски страни, има закони за безопасните условия на труд и други, които работодателите и служителите трябва да спазват. Въпреки това обаче инциденти не липсват и въпросът е защо.

Лицензирано обучение и безопасни работни практики

В проучването на FEA се включват над 100 инженери, работещи в сегменти като охлаждане, миене на съдове и кетъринг в сектора на професионалното кухненско оборудване. Над 80% от тях заявяват, че са преминали електротехническо обучение през последните пет години, а близо 70%, че разполагат с разписани правила за безопасна работа с електрическо оборудване. Над 60% се интересуват от допълнително обучение. Като цяло по-голямата част от инженерите, обхванати от проучването, смятат, че са достатъчно добре запознати с регулациите.

На фона на тези положителни резултати става ясно също, че около 20% от инженерите нито са квалифицирани за работа с електрооборудване, нито разполагат с разписани правила за работа с такова.

Според Пол Андерсън, председател на FEA, докладът показва, че повечето електроинженери работят усилено, за да изпълнят високите стандарти и да поддържат безопасна работна среда. Същевременно проучването подчертава и колко важно е всеки, който работи с електрическо оборудване, да премине лицензирано обучение и курс, специално създаден за техници. Необходими са и последващи регулярни обучения, за да се подобрява квалификацията на инженерите паралелно с обновяването на стандартите.

В този контекст FEA призовава всички компании, които наемат техници без съответната подготовка, да им осигурят лицензирано обучение и да гарантират, че те разбират колко важно е да се налагат безопасни работни практики.

     
Източник: FEA

Ключови думи: FEA   инженери   електроинженери   електрооборудване   обучение  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...