Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Азиатските производители все още доминират на пазара на батерии за електромобили

11.12.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Общото годишно търсене на литиево-йонни батерии за plug-in хибриди и електромобили се очаква значително да нарасне от приблизително 430 GWh през 2022 г. до 1500 GWh през 2028 г., сочи анализ на Yole Intelligence. Увеличението е повече от трикратно. Основният стимул за нарастването е приложението в електромобилите, което се очаква да изисква капацитет от 1370 GWh или 90% от общия пазар от гледна точка на енергийния капацитет до 2028 г.

Общият пазар на литиево-йонни батерии за plug-in хибриди и електромобили ще нарасне от близо 70 млрд. щатски долара през 2022 г. до приблизително 180 млрд. щатски долара през 2028 г. при среден годишен темп на растеж от 16,9%.

"В момента световното производство на литиево-йонни батерии се предвожда предимно от азиатски компании, като Китай държи 57% от пазара, следван от Южна Корея – 25%, и Япония – 7%", коментира Шалу Агарвал, старши анализатор в Yole Intelligence. "През 2022 г. китайската компания CATL е водещият производител на батерии за електромобили, следвана от LG Energy Solution, китайската компания BYD и японската компания Panasonic. Европа се фокусира върху създаването на местни доставчици, докато американският пазар си партнира главно с азиатски доставчици, както Tesla с Panasonic, LG Energy Solution и CATL, а GM Motors с LG Energy Solution."

Производственият капацитет може да надхвърли 6 TWh през 2030 г.

Производственият капацитет бързо се увеличава. Редица производители обявиха планове за разширение, особено в региони със заводи на производители на електромобили. Много китайски компании, включително BYD, CATL, Gotion и EVE, планират да увеличат производствения си капацитет в държави като Индия, Индонезия, Тайланд и Виетнам. Спешната нужда от по-голямо производство на батерии възниква в резултат на рязкото повишение на търсенето на електромобили. Според прогнозите световният производствен капацитет ще надхвърли 6 TWh през 2030 г., въпреки че някои от обявените проекти може никога да не бъдат реализирани. Прекомерната зависимост от Китай обаче може да създаде дългосрочни затруднения за стартиращи предприятия и малки производители на батерии.

Взаимоотношенията между производителите на оригинално оборудване за автомобили и доставчиците на батериите са сложни и често включват множество партньорства. Вертикалната интеграция в производството на батерии расте с цел по-голяма ефективност по отношение на разходите и по-голяма сигурност на доставките. И производителите на батерии, и автомобилостроителите търсят стратегически сделки с минни компании доставчици на суровини, за да подсигурят веригите си на доставки.

Също така, рециклирането на батерии се превърна в стратегически въпрос за много производители на батерии и производителите на оригинално оборудване за автомобили. Компаниите се впускат в сектора на рециклирането чрез дъщерни дружества, подразделения, партньорства или съвместни компании с фирми от бранша.

     
Източник: Yole Intelligence; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Yole Intelligence   електромобили   производство на батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...