Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ЕСО представи проект за национална мрежа от зарядни станции за електромобили

15.12.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На работна среща в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) кметове на 10 общини от цялата страна, заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Ангелина Бонева, представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) обсъдиха конкретни стъпки за изграждане на национална инфраструктура от зарядни станции за електромобили в близост до подстанциите на ЕСО.

Проектът на ЕСО предвижда до 5 години на територията на цялата страна да бъдат изградени близо 250 станции за зареждане на електрически превозни средства с електроенергия, произведена от беземисионни източни.

Изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев подчерта, че усилията на институциите трябва да се обединят в подкрепа на масовото навлизане на електрическите превозни средства. "Очакваме общините да насърчат изграждането на националната инфраструктура с предоставяне на терени в близост до подстанциите на електропреносния оператор, а ЕСО ще осигури необходимия капацитет и довеждащата инфраструктура към зарядните станции", посочи Цачев.

ЕСО стопанисва 300 подстанции, което осигурява възможност зарядната инфраструктура да бъде с национален обхват. Целта е националната инфраструктура от зарядни станции да осигури обслужването на електромобилите, както и да бъде изградена мрежа на ключови места в страната от зарядни станции за водород за превозните средства от обществения транспорт и за тежкотоварния транспорт.

Планира се изграждането на 11 водородни зарядни станции на входящите гранични артерии, свързващи България с Румъния, Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония, както и в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Варна и Бургас.

Общата стойност на проекта е 93 млн. евро. За обезпечаване на изпълнението на инвестицията ЕСО кандидатства за финансиране от Модернизационния фонд.

     
Източник: ЕСО

Ключови думи: ЕСО   зарядна инфраструктура   електромобили  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...