Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

"Електроиндустрия 2024" очерта предизвикателствата и възможностите в сектора

15.04.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 11 април 2024 г. в София се проведе бизнес форумът "Електроиндустрия 2024", организиран от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). В събитието се включиха над 250 представители на фирми от различни сектори на електроиндустрията.
 
Конференцията напълно оправда очакванията на участниците, предлагайки възможности за обмен на опит и добри практики и създаване на нови контакти. Във фокуса на вниманието бяха тенденциите и предизвикателствата пред българската електроиндустрия, дигиталната трансформация, зеленият преход, електромобилността.
 
Събитието откриха д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, и Орлин Димитров, изпълнителен директор на БАСЕЛ. Приветствия отправиха и Цветелина Пенкова, член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, и инж. д-р Димитър Белелиев, председател на Управителния съвет на БАСЕЛ.

Програмата на събитието включи четири дискусионни панела:

  • "Дигитална трансформация";
  • "Зелен преход";
  • "Електромобилност";
  • "Успешни примери от електроиндустрията в международен план".

Дигитална трансформация

В рамките на първия панел Александър Стоянов , ръководител направление "Интелигентна инфраструктура" в Сименс, коментира перспективите за ускоряване на дигиталната трансформация и иновациите, а Минко Радевски, ръководител "Дигитален офис" в ЕРМ Запад, насочи вниманието към предизвикателствата пред съвременните електроразпределителни дружества. Димитър Зарчев, директор "Централно диспечерско управление" в ЕСО, разказа повече за дигиталната трансформация на системите за управление на ЕЕС в условията на зелен преход. Модератор на дискусията бе Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара (БСК) и председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БФМА).

Зелен преход

В дискусията, посветена на зеления преход, се включиха Васил Ников, директор "Бизнес развитие" в Шнайдер Електрик България, д-р инж. Иван Желязков, заместник-председател на СД на ЦЕРБ и управител на ЦЕРБ Солар, и д-р инж. Веселин Тодоров, председател на УС на Соларна Академия България. В ролята на модератор влезе Атанас Добрев, член на УС на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ).

Електромобилност

Дискусионният панел "Електромобилност" събра на сцената Людмил Даскалов, директор "Продажби" в Легранд България, Калин Стойчев, управител на Финес-2, и инж. Иван Велчев, директор "Бизнес развитие" в АмонРа Енерджи, които разказаха повече за амбициозни проекти, които предстои да бъдат реализирани в сферата на електрическата мобилност у нас и какви са пречките пред широкото използване на електрическите превозни средства в товарния транспорт. Модератор на дискусията бе Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

Успешни примери

Конферентната част на събитието завърши с представяне на успешни примери от електроиндустрията с участието на инж. Йордан Йорданов, мениджър "Производство" в Мелексис България, Бисер Бисеров, ръководител "Проекти" в Аурубис България, проф. Асен Асенов, управител на Адванст Микроелектроникс Асошиейтс, и Христо Георгиев, ръководител "Управление на проекти и програми" в Бер-Хелла Термоконтрол. В разговор с доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", те разказаха повече за факторите, които правят компаниите им успешни, като проф. Асенов представи и възможностите за сътрудничество между България и Обединеното кралство в сферата на миркоелектрониката. Проф. Асенов отправи към българския бизнес апел за обединение и съвместно търсене на решения на наболелите проблеми в индустрията.
 
Електроиндустрия 2024 закри председателят на УС на БАСЕЛ д-р инж. Димитър Белелиев.

Годишни награди на БАСЕЛ за 2023 г.

Събитието завърши с церемония по връчването на годишните награди на БАСЕЛ за 2023 г. Големият победител в първото издание на инициативата е Телетек Електроникс, която получи приза "Компания на годината 2023".


 
Сентра бе отличена за последователната си политика за опазване на околната среда и грижа за служителите с отличието "Обществено отговорна компания".
 
Професионалната асоциация по роботика и автоматизация и иновации (PARAi) бе отличена като партньорска организация с принос за развитието на Асоциацията и електроиндустрията в България, а ИАНМСП получи наградата за институционален принос.
 
Наградата за журналистически принос за развитието на бранша дойде при екипа на TLL Media, която имаше удоволствието и привилегията да бъде официален медиен партньор на "Електроиндустрия 2024".

     
Източник: TLL Media; Снимка: БАСЕЛ; TLL Media

Ключови думи: БАСЕЛ   ИАНМСП   Електроиндустрия   зелен преход   дигитална трансформация   електромобилност  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...