Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Електро инсталации в Софарма Бизнес Тауърс

01.02.2012   |   Реализации
 

На 10 октомври 2011 г. в София бе открита новата бизнес и търговска сграда Софарма Бизнес Тауърс (СБТ). Сградата се отличава със заложените енергийно ефективни технологии. Софарма имоти АДСИЦ е вложил в реализацията над 50 млн. евро, според експерти инвестиция от този род се изплаща за период от 7 до 10 г.
Обектът е с разгъната застроена площ 51 000 кв.м. Освен бизнес офиси, разположени в две кули, комплексът включва двуетажен търговско-развлекателен комплекс с разгъната застроена площ 11 000 кв.м и голям озеленен покрив. От Софарма отбелязват, че сградите са Клас А, най-високият клас според европейските и световните класификации за търговски и офис площи.
Осветлението на сградата е система от висящи осветителни тела. Те използват максимално ефективно интензитета на светлината. Както и останалата част от сградната инсталация, осветлението е свързано с BMS, която позволява автоматичното му управление.

„Основното при проектирането на ел. инсталациите
в СБТ е идеята за висока степен на сигурност и най-важното – непрекъснатост на електрозахранването”, коментира инж. Здравко Евлогиев, управител на Контурпроект, проектант на част Електро. „Това е постигнато с изграждането на двустранни връзки на средно напрежение към ЧЕЗ. От друга страна, товарите към трансформаторите са подредени по начин, позволяващ АВР на НН на всяка двойка трансформатори. Приоритетно при резервирането са захранени бизнес и офис консуматорите за сметка на търговски и HVAC консуматори. Ядрото на енергийния център са четири сухи трансформатора по 1600 kVA. Допълнително, за консуматорите „първа” категория е предвиден дизелгенератор с върхова мощност 980 kW и 60 kW UPS за консуматорите „нулева” категория. Разпределителните уредби на страна РУ-СР и РУ-НН са на фирма ABB.
Правилното проектиране на електрозахранването в търговско-административен комплекс с мащабите и функциите на СБТ е от изключителна важност. Захранването в сградите изцяло се базира на шинопроводи. Изградени са 12 шинопровода за различни цели от 400 A до 2000 A, като са доставени общо повече от 1000 м от фирма Legrand.

„Успешно внедрихме шинопроводната система за електрозахранване и електроразпределение серия SCP като аналог на традиционните методи с използване на кабели”, коментира инж. Андрей Йовчев, Техническа поддръжка и Обучение в Льогранд България.
„Изборът на внедрените решения бе продиктуван от следните фактори:

- сигурност на електрозахранването в случай на пожар – при използване на сухи трансформатори, в комплект с шинопроводи, се елиминира опасността от разпространение на огъня. Цялата гама продукти на Legrand е "fire retardant", съгласно стандарт IEC 60332-3, т. е. не поддържа и не разпространява горенето и е тествана за устойчивост на огън, съгласно DIN 4102-09 и EN1366-3; висока устойчивост на къси съединения, тестове и сертификати, съгласно IEC EN 60439-2; нормална работа при 40 градуса околна температура, без необходимост от редуциране на натоварването, спрямо 35 градуса, изискуеми по стандарт; механически блокировки, с цел избягване на грешки и намаляване на времето, необходимо за монтаж на шинопроводните системи; ниски електромагнитни емисии, съответно ниски загуби на електроенергия по време на експлоатацията на сградите;

- лесно проектиране, сигурен и бърз монтаж - основно се следва архитектурата на обекта, като завоите са винаги под прав ъгъл; възможно е изработване на елементи с нестандартни размери; осигурява се автоматично, равномерно разпределение на натоварването между трите фази на шинопроводите; възможност за работа под напрежение, без опасност за хората; степен на прахо- и влагозащита IP55.

- гъвкавост на системата при монтаж, благодарение на компактните си размери, дори в малки пространства; позволяват разширяване и преконфигуриране на системата за електрозахранване, във всеки един момент при експлоатация на обекта; окомплектовани са с нужните аксесоари за различен начин на монтаж, дори в силно сеизмични зони; не е необходимо периодично техническо обслужване”, допълва той.

„Гръбнакът на преносната мрежа са два 1600 A и два 1250 A разпределителни шинопровода. Най-общо те могат да бъдат разделени на технологични / HVAC шинопроводи, резервирани шинопроводи от дизелгенератора и такива захранващи офисната част на сгради А и Б от 3 до 21 етаж. Всички главни, разпределителни, етажни и технологични ел. табла са захранени с къси връзки към шинопроводните системи на сградите. Ел. апаратурата и корпусите на таблата са доставка на Siemens.
Изградено е работно, дежурно, рекламно, аварийно и адресируемо евакуационно осветление. Реализирано е 100% управление на осветителните системи в обществените и офисните части през BMS системата. В офисите на бизнес центъра и част от обществените зони е реализирано

DALI управление на осветителното оборудване
Монтирани са над 2000 броя енергоикономични луминесцентни осветителни тела с огледални решетки и директна-индиректна светлоразпределителна крива с DALI интерфейс. Използването им води до значителни икономии на ел. енергия и по-добър зрителен комфорт. Това позволява, от една страна, максимална гъвкавост при конфигурирането на желани площи. От друга страна, благодарение на димерното управление 0-100% на светлоизточниците се постига до 50% икономия на ел. енергия.

Връзка на електрическите системи към BMS системата на сградата позволява: мониторинг на ел.инсталацията на всички главни и етажни ел. табла; електромери с комуникационен протокол за контролно измерване на ел. енергията на всички подобекти; мултимерни устройства за следене на параметрите на мрежата на всички изводи РУ-НН на ТП; възможност за анализи, превенция и изготвяне на товарови графици по зони, блокове и системи; ел. управление на осветлението през BMS/DALI за всички обществени и офис зони; ел.управление на всички HVAC системи; ел. управление на щори в офисите”, разказва инж. Евлогиев.

Фирма DTS Цифрови преносни системи е изградила системата за автономно електрозахранване на сградата, състояща се от дизелгенератор с мощност 1000 kVA на италианския производител VISA и непрекъсваемо токозахранващо устройство UPS с мощност 80kVA на френско-италианския производител SOCOMEC.
„Максимално са използвани "green" технологиите при конвенционалното енергообезпечаване, като би могло да се помисли и за бъдещо инсталиране на фотоволтаична система”, коментира г-н Иван Попов, управител на компанията.

Системата за сградно управление (BMS)
осигурява надеждното управление на сградните инсталации – ВиК, електро, измервания.
„Проектът и изпълнението на BMS и сградната автоматизация е изцяло наше дело”, споделя  инж. Красимир Обретенов, управител на фирма ЕЛТРОНИК. „За пълно обхващане на системите за управление и наблюдение в сградите са използвани едни от най-модерните европейски концепции за сградна автоматизация. За максимална гъвкавост сградната автоматика е изградена от напълно самостоятелни подсистеми, работещи в синхрон с BMS: Всеки етаж от сградите се управлява с два локални контролера CX9000 (Beckhoff). Те правят връзка със системата от по-високо ниво BMS по Ethernet, а с локалните подсистеми се свързват чрез Gateway KNX , EnOcean и LON.
Осветителните тела се управляват по протокол DALI, който чрез Gateway KNX/DALI и EnOcean се свързва с локален етажен контролер. По този начин се постигат две цели – високо качество, при максимален комфорт и пълна диагностика  на над 7000 DALI баласта чрез BMS.
Всички конвектори се управляват локално по протокол MATRIX на GEA и чрез Gateway LON се свързват към локалните контролери. С цел икономия на енергия на отваряемите прозорци са монтирани магнитно управляеми контакти на фирма Omnio, работещи по безжичен протокол EnOcean. По този начин запазихме фасадните панели от механични дейности и значително намалихме окабеляването на сградата.

Управлението на сградите се осъществява от BMS, изграден на базата на HMI/SCADA GENESIS 64 на ICONICS с лиценз за 25 000 точки.

Като цяло в сградите има над 7000 DALI баласта, над 5000 точки KNX, над 1000 точки EnOcean, над 1500 точки LON, над 150 точки Ethernet, над 100 контролера, над 80 точки MPbus, над 50 точки Mbus и всички работят в синхрон в единен BMS. Цялата нисковолтова апаратура, включително таблата са от гамата на SIEMENS”, допълва инж. Обретенов.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: Софарма

Ключови думи: лтроник   Siemens   DTS   електро инсталации   електрозахранване  

Област: бизнес  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Robotics-Bulgaria.com

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...