Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Нашата цел са новостите

24.09.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Инженер Приходков, отскоро поехте поста изпълнителен директор на Филкаб от господин Куков. Как приемате тази висока отговорност и какво означава да управляваш един от най-сериозните играчи в българската индустрия?

От няколко месеца съм изпълнителен директор на Филкаб и това действително е голяма отговорност. През годините компанията е постигнала много във всяко едно отношение и имам амбицията Филкаб не само да запази тези позиции, но и да продължи напред. Факт е, че Филкаб е сред най-сериозните играчи в българската индустрия и енергетика и това още повече увеличава отговорността ми както пред обществото, така и пред екипа на компанията. Важно е всички служители да спазват установената фирмена политика и отговорно да вършат работата си и в бъдеще.

Поехте управлението на компанията след една супер успешна за Филкаб 2011 г. Каква е вашата стратегия за постигане на подобни нива на успех в трудни времена като днешните?

Както и миналата, така и тази година до момента е много успешна – към август вече сме изпълнили плана си за 2012 г. Причината са успешните ни проекти, свързани с изграждането на фотоволтаични системи, и огромната работа и подготовка, която сме свършили през годините. Постиженията на Филкаб на соларния пазар са резултат от усилията на господин Куков и екип от много хора в продължение на над 3 години.
Стратегията ни за постигане на успех е изпитана в практиката – въвеждане на новости, сериозна работа по тях и постиженията не закъсняват. От ключово значение за развитието на една компания е да бъде иновативна и на високо технологично ниво. Когато компанията има потенциал да предвижда новостите и да ги въвежда на пазара – това е формулата на успешно развитие.

Няколко години след навлизането на Филкаб във ВЕИ областта, дружеството далеч не само доставя материали за PV, но вече е и водещ ЕРС контрактор с опит в цялостното изграждане на PV централи и разработката на инверторни станции и конструкции. Като главен изпълнител и подизпълнител имате зад гърба си PV паркове с обща мощност над 20 MWp. Основен партньор за България сте за водещи производители като SMA и Q Cells. Какво е значението на това направление в бизнеса на Филкаб и какъв е делът му в цялостния успех на дружеството?

По отношение на фотоволтаичния бизнес наистина свършихме много и извървяхме дълъг път. Той е от много важно значение за дейността на Филкаб. По отношение на партньорите ни – най-големите световни имена в тяхната област, считам, че с работата си спечелихме доверието им напълно. Това е един от факторите SMA – фирма с огромно познаване на пазара и много строги критерии за качество, да ни избере измежду много други компании на българския пазар за свой основен партньор. Партньорството ни с Q Cells също е на много високо ниво – за последните големи фотоволтаични паркове, които изпълнихме, използвахме техни продукти.

Накратко, нашата практика е да работим само с най-реномираните европейски производители, които предлагат най-висококачествените продукти.

Фотоволтаичният бизнес на Филкаб е изключително успешен – делът му в общия обем на дейността на компанията възлиза на 30%. Ние имаме високи очаквания за бъдещото му развитие.

След приемането на новата тарифа това лято, на българския фотоволтаичен пазар са налице сериозни промени. Как ще коментирате състоянието му в тази ситуация?

На този пазар наистина се появиха проблеми. Те стресираха хората в различна степен. Моето мнение е, че трябва спокойно да се преосмислят нещата, да се огледат всички възможности, които пазарът предлага, и да се работи сериозно. Например, ние сме готови да предлагаме решения за покривни и вградени във фасади фотоволтаични инсталации за клиенти, които ще ползват произведената енергия за собствена консумация или ако имат излишък, ще я продават. Тези технологии се развиват изключително бързо, такива инсталации са много популярни в други, развити страни и рано или късно ще дойдат и при нас.

Безспорно е, че този пазар има бъдеще. Той е част от общата тенденция за постигане на висока енергийна ефективност и е ясно, че бъдещето е на зелената енергия. С кой от досегашните ви соларни проекти се гордеете най-много?

Разбира се, гордеем се най-много с най-големия – соларeн парк Чобанка (10 MW), като през 2011-та бе завършена първата фаза от проекта с обща инсталирана мощност 1.0 MWp. Другите проекти, с които също много се гордеем, са първите ни инсталации, с които навлязохме на този пазар.

Уважаван партньор сте на водещи инженерингови и строителни компании. Какви са постиженията ви в последно време и амбициите ви за бъдещо развитие по отношение на големи инфраструктурни и енергийни проекти?

Ние имаме дългогодишни традиции в инфраструктурни и енергийни проекти. Те винаги са били предизвикателство за нас и амбицията на целия ни екип е да продължим работата си в този сектор. Аз лично имам голямо желание Филкаб не само да развива доставките за този пазар, но и да разширява обхвата си на изпълнение на цялостни инженерингови услуги.

Мога да спомена някои важни инфраструктурни и енергийни обекти, в реализацията на които сме участвали – това са: подстанция 110 kW Царацово, когенерираща централа Биовет, когенерираща централа 50 MW за ЕВН Топлофикация, Мол Галерия Пловдив, Мол Бургас, полигон Ново Село, проекти за заводи Дружба, Монди Пакиджинг, Деворекс, Готмар, Икзетик, Мобилтел, Летище София и други.

Макар да сте популярни с мащабната си търговска дейност, нашите читатели познават Филкаб и като инженерингова и производствена компания. Какви са плановете ви по отношение на развитието на производствената ви дейност и ще запазите ли дела й в общия обем на бизнеса?

Инженеринговата и производствена дейност на Филкаб имат доста сериозен дял от целия ни бизнес. Те се увеличиха особено много в последните години именно заради изпълнението на тези проекти. Към момента производството и инженерингът заемат дял около 40 – 50%. Считам, че това е съвсем нормално, тъй като инженерингът е областта, в която най-сериозно се усеща ефектът на въвеждането на нови технологии. Плановете ни са да продължим в тази посока.
Разбира се, за развитието на търговската ни дейност отново следим всички нови продукти, като се стремим да ги предлагаме първи на пазара.

Представете съвременното състояние на клоновата и търговска структура в страната. Предвиждате ли разширяване и нововъведения?

Със задоволство мога да отбележа, че през последните няколко години клоновата и търговска структура се развиват повече от добре и резултатите са видни. В регионите, които сме обхванали, вече имаме добри позиции, дори и в някои от тях, в които развитието е по-трудно. Причината за това е подкрепата и разбирането от страна на ръководството и екипа в Пловдив.

Политиката ни по отношение на структурата ни в страната включва не разширяване, а подобряване качеството на обслужването на клиентите на място, все по-тясното интегриране на колегите, които работят в клоновата ни мрежа. Планираме да подобряваме нивото на работа в базите ни в страната. В момента върви реновирането и реконструкцията на базата ни във Варна.

Засега в страната развиваме само търговска дейност, но имаме идеи за предлагане на инженерингови услуги.

От позициите на изпълнителен директор на Филкаб, какви са плановете ви за по-нататъшна оптимизация и повишаване на ефективността на работа на компанията? Какво да очаква пазарът по отношение внедряването на нови продукти и технологии в офертата на Филкаб?

В една организация, колкото и успешна да е тя, винаги има възможност за повишаване на ефективността чрез организационни действия. Ние, разбира се, работим по въпроса, имаме и много нови идеи.

Например, по програма Развитие на конкурентоспособността спечелихме финансиране за изграждане на ERP система. В момента се работи активно по заданието за нея и с внедряването й планираме да решим някои структурни и организационни въпроси, които ще допринесат за повишаване ефективността на работа.

Моето виждане за кадровата ни политика е да обърнем повече внимание на младите специалисти – тези, които имат амбиция и желание да се развиват, които да приемат политиката на Филкаб и да работят за нея. Всяка година развиваме стажантски програми във фирмата, приемаме на обучение цели групи ученици от техникумите в инженеринговия ни отдел. За работещите специалисти във фирмата текат периодични вътрешни обучения, ползваме външни лектори, изпращаме хора на специализирани обучения.

До края на годината ще представим пред Съвета на директорите финализиран план за кадровата ни политика, с който ще въведем някои новости. Сред тях е индивидуалният подход към амбициозните хора, за да могат те с активността си да дърпат фирмата напред. Трябва на желаещите и можещите хора да се делегират повече отговорности, да се създаде ядро от специалисти, които да движат развитието ни.

По отношение на развитието на нови продукти и технологии – това е основен принцип на работа на Филкаб в цялата й досегашна история. На тази база пред нас се откриват нови перспективи в предлагането на готови решения. Развиваме се и в нови области – например, зарядни станции за електромобили, когенерация, биомаса, малки ВЕЦ. Накратко, нашата цел са новостите.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: Филкаб

Ключови думи: Александър Приходков   Филкаб   електроапаратура   фотоволтаици   инженеринг  

Област: Експертно  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...