Electrical Bulgaria  

Lapp проектира специален захранващ кабел за визионерски проект в областта на електромобилността

Докато в България се правят едва първи стъпки в изграждането на така необходимата за насърчаването на електромобилността зарядна инфраструктура, в други части на Европа вече търсят решения за предизвикателствата на мобилността на бъдещето.

Визионерският проект на Sortimo и eLoaded в Германия - Sortimo Innovationspark Zusmarshausen впечатлява с мащабите си. На ден съоръжението може да обслужи до 40 000 коли, като идеята е то да служи като постояннотоков захранващ хъб, където електромобилите да се зареждат възможно най-бързо и ефективно.

Sortimo Innovationspark Zusmarshausen се намира на магистралата между Мюнхен и Щутгарт и разполага с над 144 зарядни станции, 24 от които са проектирани като SupraChargers с изходна мощност от до 420 kW. Зареждането на 120-те станции за бързо зареждане с мощност 140 kW ще отнема около 45 минути, като те могат да бъдат ъпгрейднати до 280 kW, без да са необходими каквито и да било промени в инфраструктурата.

Инвестицията на Sortimo се очаква да се изплати бързо – компанията ще използва съоръжението за собствения си автопарк и тези на клиентите си. То ще се използва и от първата експресна електрическа автобусна линия, която ще бъде пусната между Цусмарсхаузен и Аугсбург.

Sortimo Innovationspark Zusmarshausen ще използва електричество от местни фотоволтаични централи. Предвижда се възможност за доставки на електричество от ВЕЦ.

Сред иновациите, създадени в рамките на проекта, е специалният постояннотоков захранващ кабел, разработен от Lapp. Компанията е проектирала цялостно решение за свързване на зарядните станции, включително и хибридни постояннотокови захранващи кабели за контрол и мониторинг. Кабелът е проектиран специално за алуминиевите проводници с напречно сечение от 30 mm2 на eLoaded. Изолацията е от омрежен с помощта на електронни лъчи полиетилен. За обшивката са използвани медни жици, обвити спираловидно около сърцевината на кабела. Решението се допълва от две тръби от калена стомана, всяка с оптични кабели с шест влакна. Те се използват за измерване на температурата и активират аларма. в случай че температурата в зарядната станция се повиши твърде много. Външната обшивка е направена от PVC в съответствие със стандарт IEC 60502.

Използването на постоянен ток играе централна роля в проектите на eLoaded. Изчисленията на фирмата показват, че с използване на постоянен ток могат да се постигнат икономии на енергия от 20 до 25%, а зарядното съоръжение може да спомогне за спестяването на 30 млн. литра гориво и 60 000 тона емисии от въглероден диоксид на година.

Sortimo Innovationspark Zusmarshausen ще бъде пуснат в експлоатация през първата половина на 2021 г.

     
Източник: Lapp, TLL Media

Ключови думи: ВиВ Изоматик   Lapp   зарядна инфраструктура   електромобили   SupraChargers   кабели  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Light+Building 2024
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...