Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Проведе се втори информационен ден по проект ЦК ХИТМОБИЛ

05.07.2022   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Проведеният на 21 юни т.г. втори информационен ден по проект "Център за компетентност ХИТМОБИЛ" събра в Института по електрохимия и енергийни системи при Българската академия на науките (ИЕЕС-БАН) представители на партньорите по проекта, управляващия орган и бизнеса, които имат интереси в областта на електрохимичните системи за зелена енергия.

Чл.-кор. Евелина Славчева, ръководител на ЦК ХИТМОБИЛ, представи общия напредък по изпълнение на трите модула на проекта: М1 – Индустриални изследвания, М2 -Експериментално развитие и М3 – Разпространение и технологичен трансфер. Тя резюмира постигнатото в изграждане на шестте лаборатории по първите два модула. Пет от тях вече готови, а шестата в процес на изграждане поради сложността на обекта.  Акцент бе поставен върху инфраструктурата на завършената Лаборатория 3 "Водород и горивни клетки" и проблемите, породени от липсата на нормативна уредба, която да регламентира узаконяването на такъв тип обекти.

Специално внимание чл.-кор. Славчева обърна на извършените до момента пазарно-ориентирани научни изследвания. Тя проследи формирането на научния екип на Центъра до момента и очерта перспективите за следващите етапи. Чл.-кор. Славчева направи обзор на видовете дейности, които ЦК ХИТМОБИЛ ще изпълнява при окончателното завършване на проекта, по поставените цели за изпълнение на националните ангажименти за развитие на ниско въглеродна и ресурсно ефективна икономика.

Д-р Даниела Леви запозна участниците в събитието с постигнатото до момента по М3 – Разпространение на знания и трансфер на технологии и дейностите за подпомагане на научноизследователската дейност по отношение на управлението за осигуряване правна защита на интелектуална собственост.

Гл.ас. д-р Благой Бурдин, ръководител на М2 – Експериментално развитие, представи възможностите на вече изградената Лабораторна тестова система за изследване производството и съхранението на енергия от възобновяеми енергийни източници. Той разказа за постигнатото по изграждане на първата в България и региона мобилна водородна зарядна станция и предизвикателствата пред екипа по този уникален за страната обект.

     
Източник: ИЕЕС-БАН

Ключови думи: ИЕEС-БАН   ЦК ХИТМОБИЛ   складиране на енергия   ВЕИ   зарядни станции  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...