Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

В Германия тестват нов метод за извличане на лития от стари батерии

Германската химическа компания Evonik стартира пилотен проект за тестване на нова технология за възстановяване на литий от стари батерии. Литият е от ключово значение за батериите, използвани в електрическите автомобили, посочват от компанията и допълват, че в настоящия момент 95% от лития не се рециклира.
 
Изследователи от Evonik са възприели нов подход към проблема, фокусирайки се върху високоефективно рециклиране на лития чрез електрохимичен процес с керамична мембрана. Според тях технологията е много ефективна и генерира литиев хидроксид с висока чистота, който е подходящ за производство на нови батерии.
 
След успешните лабораторни тестове, ефективността на технологията се проверява в съоръженията на Evonik в Ханау и Марл в Германия. Специалистите от компанията вярват, че процесът с керамична мембрана ще бъде готов за широко внедряване в следващите три до пет години. Елизабет Горман, експерт рециклиране на литий в Evonik, коментира, че въвеждането в експлоатация на технологията ще съвпадне с важно постижение. "След няколко години много литиево-йонни батерии ще достигнат края на своя експлоатационен живот. В резултат рязко ще се увеличи обемът на старите батерии, които могат да се използват за възстановяване на литий. Освен това в Европа се създават нови производствени мощности за широкомащабно производство на батерии за електромобили. Това ще генерира производствени отпадъци, съдържащи литий. Третият фактор е законодателен – по-специално Европейският съюз настоява ценните суровини да бъде използвани повторно в производствения цикъл. Това вече е реалистично за кобалта и никела, но при лития в момента се рециклират под 5%".
 
В ЕС се предвижда след четири години да се възстановява поне 35% от лития от стари батерии. От 2030 г. този дял трябва да се увеличи до 70%. Китай и САЩ също имат изисквания по отношение на рециклирането на лития.
 
В момента литият се извлича или чрез пирометалургичен процес, или чрез хидрометалургичен процес, или с комбинация от двата процеса. Те са ефективни за рециклиране на кобалт и никел. Конвенционалният метод за възстановяване на лития също се базира на хидрометалургични процеси, но те са скъпи, изискват голямо количество енергия и вода и включват много стъпки и допълнителни химикали. Според Evonik това е добра причина да се потърси по-добра алтернатива.
 
Експертите на компанията разработват керамична мембрана, която селективно пропуска литиевите йони, което заляга в основата на електрохимичен процес. Целта е селективното и ефективно възстановяване на литиевите соли от старите батерии при използване на минимум енергия и химикали, обясняват от компанията.
 
Търсенето на литий се очаква да расте в резултат на прехода от двигатели с вътрешно горене към електромобили. Прогнозира се в дългосрочен план рециклирането да доставя около 25% от необходимите литиеви соли. В същото време това може да ограничи щетите за околната среда и да намали зависимостта от доставчиците, коментират от Evonik.

     
Източник: Evonik; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Evonik   батерии   електромобили   рециклиране  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...