Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

В Германия тестват нов метод за извличане на лития от стари батерии

26.09.2022   |   Технологии
 

Германската химическа компания Evonik стартира пилотен проект за тестване на нова технология за възстановяване на литий от стари батерии. Литият е от ключово значение за батериите, използвани в електрическите автомобили, посочват от компанията и допълват, че в настоящия момент 95% от лития не се рециклира.
 
Изследователи от Evonik са възприели нов подход към проблема, фокусирайки се върху високоефективно рециклиране на лития чрез електрохимичен процес с керамична мембрана. Според тях технологията е много ефективна и генерира литиев хидроксид с висока чистота, който е подходящ за производство на нови батерии.
 
След успешните лабораторни тестове, ефективността на технологията се проверява в съоръженията на Evonik в Ханау и Марл в Германия. Специалистите от компанията вярват, че процесът с керамична мембрана ще бъде готов за широко внедряване в следващите три до пет години. Елизабет Горман, експерт рециклиране на литий в Evonik, коментира, че въвеждането в експлоатация на технологията ще съвпадне с важно постижение. "След няколко години много литиево-йонни батерии ще достигнат края на своя експлоатационен живот. В резултат рязко ще се увеличи обемът на старите батерии, които могат да се използват за възстановяване на литий. Освен това в Европа се създават нови производствени мощности за широкомащабно производство на батерии за електромобили. Това ще генерира производствени отпадъци, съдържащи литий. Третият фактор е законодателен – по-специално Европейският съюз настоява ценните суровини да бъде използвани повторно в производствения цикъл. Това вече е реалистично за кобалта и никела, но при лития в момента се рециклират под 5%".
 
В ЕС се предвижда след четири години да се възстановява поне 35% от лития от стари батерии. От 2030 г. този дял трябва да се увеличи до 70%. Китай и САЩ също имат изисквания по отношение на рециклирането на лития.
 
В момента литият се извлича или чрез пирометалургичен процес, или чрез хидрометалургичен процес, или с комбинация от двата процеса. Те са ефективни за рециклиране на кобалт и никел. Конвенционалният метод за възстановяване на лития също се базира на хидрометалургични процеси, но те са скъпи, изискват голямо количество енергия и вода и включват много стъпки и допълнителни химикали. Според Evonik това е добра причина да се потърси по-добра алтернатива.
 
Експертите на компанията разработват керамична мембрана, която селективно пропуска литиевите йони, което заляга в основата на електрохимичен процес. Целта е селективното и ефективно възстановяване на литиевите соли от старите батерии при използване на минимум енергия и химикали, обясняват от компанията.
 
Търсенето на литий се очаква да расте в резултат на прехода от двигатели с вътрешно горене към електромобили. Прогнозира се в дългосрочен план рециклирането да доставя около 25% от необходимите литиеви соли. В същото време това може да ограничи щетите за околната среда и да намали зависимостта от доставчиците, коментират от Evonik.

     
Източник: Evonik; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Evonik   батерии   електромобили   рециклиране  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...