Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Германски учени с успех в създаването на биозабавител на горенето за приложения в електротехниката

27.02.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Изследователи от германските институти за проучвания в областта на дървообработката и пластмасите Fraunhofer WKI и Fraunhofer IAP съобщиха, че съвместно с партньори от индустрията, са постигнали първоначален успех в разработването на забавител на горенето на биооснова за приложение в биопластмаси. В бъдеще той може да позволи използването в електротехниката и електрониката на пластмаси, 100% изработени от материали на биооснова.
 
В рамките на изследователския проект са извършени тестове с компаундиране, леене под налягане и адитивно производство.

По-висока ефективност при по-ниски разходи

За да могат да се използват в електрооборудване и електроника, биопластмасите трябва, както и обикновените пластмаси, да изпълняват високи изисквания за негоримост. До момента няма забавители на горенето на биооснова за приложение в производството на биопластмаси. Създаването именно на такъв материал е целта на изследването на Fraunhofer WKI и Fraunhofer IAP и техните индустриални партньори, финансирано от Германското федерално министерство на храните и земеделието.
 
Една от целите на проекта е създаване на забавител на горенето без съдържание на халогени, който да бъде ефективен и при използване в съвсем малки количества и съответно при по-ниски разходи. В допълнение вече съществуващи забавители на горенето са тествани за използване при компаундиране с неподсилени биополимери и с подсилени с дървесни частици биополимери.

Обещаващи резултати от първоначалните тестове

До момента извършените изпитания на новия биозабавител на горенето без халогени са обещаващи. Тестовете за запалимост в съответствие с UL94 дават много добра оценка (V-0) при тестов образец с дебелина 1,6 мм.
 
Същевременно тестовете при смесване на неподсилени биополимери и подсилени с дървесни частици биополимери с вече налични забавители на горенето без халогени сочат, че те са подходящи за използване с PLA и PBS като базови полимери. Екипът успява да формулира съединения за PLA и PBS, които в голяма степен изпълняват изискванията за забавяне на горенето в търсените приложения и които могат да се използват при леене под налягане и адитивно производство.
 
Експериментите с добавяне на дървесни частици са показали, че те оказват положително влияние върху забавящите горенето свойства. Отделената топлина е значително редуцирана чрез добавянето на дървесина. Същевременно обаче е установено съкращаване на времето за запалване, като за подсилените с дървесни фибри, забавящи горенето и кристализирани PLA компоненти максималната термична стабилност е от 140°C до 160°C.

     
Източник: Fraunhofer WKI; Снимка: Fraunhofer WKI/Manuela Lingnau

Ключови думи: Fraunhofer WKI   Fraunhofer IAP   забавител на горенето   пластмаси   биопластмаси  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...