Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Летищата в Литва изграждат мрежи от зарядни станции с европейско финансиране

08.09.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

През следващите три години летище Рига и литовският летищен оператор Lietuvos oro uostai ще модернизират електрическите системи на летищата в Рига и Каунас с финансиране от Европейския съюз в размер на 3,65 млн. евро.

"Целите за постигане на климатична неутралност и устойчивост на летището включват значителното редуциране на екологичното въздействие на всички летищни процеси във взаимодействие с останалите доставчици на летищни услуги на летището", заяви Лайла Одина, председател на Борда на летище Рига. "Модернизацията на електрическата система и осигуряването на източници на възобновяема енергия са важна стъпка за постигането на климатична неутралност на летището до 2050 г. в съответствие със Зелената сделка на ЕС и общите цели на ЕС, както и инициативата "Net Zero 2050" на ACI Europe."

Проектът на летище Рига включва надграждане на електрическата мрежа от сегашните 10 kV на 20 kV и монтирането на соларни панели на покривите на летищните сгради за производство на зелена електроенергия за нуждите на летището. Предвидено е и изграждането на зарядни станции на пистата и техническите зони на летището с цел замяната на част от традиционните превозни средства, използвани от летищните служби, с електрически до 2027 г. и осигуряване на зареждане със зелена енергия за електромобилите на компаниите, предоставящи различни услуги на пътниците на летището.

"Финансирането ще ни позволи да развием зарядна инфраструктура за електромобили в различни части на летищата в Каунас и Вилнюс. Същевременно ще инвестираме в наземни силови агрегати, специално проектирани за самолети. Това са много важни стъпки, които ще приближат организацията до изпълнението на амбициозните цели на стратегията за нулеви емисии", съобщи Арнас Думанас, директор Развитие в Lietuvos oro uostai.

Летищата ще получат общо 3,65 млн. евро или 50% от общата стойност на проекта от програмата на ЕС "CEF 2 Транспорт – инфраструктура за алтернативни горива – Нулеви емисии". Летище Рига ще получи 1,79 млн. евро от тях, а Lietuvos oro uostai – 1,85 млн. евро. Двете компании се задължават да осигурят останалите 50%.

     
Източник: Летище Рига

Ключови думи: въздухоплаване   летища   зарядни станции   зарядна инфраструктура   електромобилност  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...