Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Siemens ще оборудва контейнерни кораби Maersk с екологично задвижване и система за производство на електроенергия

18.05.2012   |   Технологии
 

Международната компания за корабостроене и морска техника Daewoo (DSME) възложи на Siemens - направление Задвижващи технологии договор на стойност десетки милиони евро за оборудване на контейнерни кораби с екологично задвижване и система за производство на електроенергия, с които значително ще се намалят транспортните разходи и ще се постигне най-доброто ниво на Индекса за оперативните въглеродни емисии CO2 в съответствие със стандартите на Международната морска организация (ММО).

Освен с оборудването на мотори с еко-генератор и система за производство на електроенергия, Siemens ще подпомогне компанията с опит в енергийния мениджмънт и контрола на топлинни загуби (WHR). Този подход ще допринесе съществено за намаляването на вредните емисии във въздуха.

Със седалище в Сеул, Южна Корея, Daewoo (DSME) е втората по големина корабостроителна компания в света. През февруари 2011 г. компанията подписа договор с дружеството AP Moller-Maersk Group (Maersk Line) за изграждането на 20 контейнеровоза от най-висок клас. Този клас  контейнерни кораби се отличават с намален обем, по-висока енергийна ефективност и екологичност.

Първият зелен контейнеровоз от това поколение, който предстои да бъде изграден, ще бъде най-големият в света и ще бъду конструиран за побиране на 18 000 контейнери (ДЕС). Първите десет плавателни съда се планира да бъдат доставени през 2013 г. и 2014 г., а следващите през 2014 г. и 2015 г.

Най-голямата и най-екологична генерация на тези океански превозвачи, ще разполага с двойна система за задвижване и с два ниско скоростни ултра-дълги двигатели, които ще задвижват отделни витла. Проектиран е да плава с два 3 MW електродвигателя (SGM)), които може както да задвижват кораба, така и да произвеждат електроенергия. Благодарение на тези иновативни решения контейнеровозите ще достигнат висок стандарт на безопасност и ще захранват с енергия основните системи при всякакви условия.

Системите за производство на електроенергия по технология на Siemens, които
разполагат и с контролна система на топлинните загуби (WHR), ще имат определяща роля за оптимизиране на задвижването на този тип контейнерни кораби и ще подобрят опазването на околната среда. Посредством системата за контрол на топлинните загуби, изгорелите газове от двигателя се използват за задвижване на комбинирана парна турбина GENSET, която произвежда електроенергия. Оползотворяването на топлината, отделяна при изгарянето на горивото на двигателите за производството на електроенергия води до по-малка консумация на гориво, като в същото време се намаляват значително емисиите на CO2 с около 12%.

EcoMain системата за поддържане на комуникациите на Siemens съдейства за оптимизиране на енергийния баланс на кораба, както и подобрява неговата поддръжка, което има пряко отношение към намаляване на енергийната консумация. Многобройните на борда на един кораб технически инсталации и системи предоставят данни за тяхното състояние, натовареност и ефективност. Комуникационната платформа EcoMain спомага за оптимизиране на всички тези процеси. Чрез широк спектър на бордовите интерфейси, EcoMain е в състояние да събира данни от неограничен брой технически системи. Тази информация служи по-късно за изготвяне на една обща база данни. По този начин потреблението на енергия, управлението на вредните емисиите, складирането на течности, спазване на графика за поддръжка, управление на документите и знанието, могат да бъдат анализирани и оптимизирани.
Най-големият потенциал на системата се състои в намаляване на енергийната консумация, опазване на околната среда и спазване на интервалите за поддръжка.

     
Източник: Siemens

Ключови думи: Siemens   EcoMain   Daewoo   мотори   еко-генератор   корабостроене  

Област: Технологии  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...