Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ABB въведе в експлоатация първата разпределителна уредба с изолация от екологично чист газ

ABB съобщи за значително постижение в областта на технологията на разпределителните уредби с газова изолация за подстанции. Компанията въведе в експлоатация първите в света клетки на разпределителни уредби с високо и средно напрежение, изолирани с екологично чиста газова смес, алтернатива на широко използвания парников газ SF6.
 
Новата екологично чиста разпределителна уредба на ABB работи с алтернативна на SF6 газова смес, която се използва като изолационна среда и същевременно изпълнява функцията на комутационна среда за разпределителни устройства с високо напрежение. Базираната на флуорокетон газова смес е разработена в сътрудничество с 3M, специално за приложение в комутационни разпределителни устройства. Според компанията потенциалът за глобално затопляне (GWP) на новата газова смес е с почти 100% по-нисък от този на SF6, без това да е за сметка на качеството и надеждността на оборудването. В резултат може да се стигне до намаляване наполовина на еквивалентните емисии на въглероден диоксид от разпределителното устройство през целия срок на неговата експлоатация. Останалата половина от емисии на CO2 се дължи на суровините, топлинните загуби и производствения процес. 
 
Вече е извършена доставката първата партида от новите 170/24 kW клетки за разпределителна уредба, предназначени за водещата швейцарска електроразпределителна компания ewz. Те ще бъдат монтирани в нейната наскоро въведена в експлоатация подстанция с мощност 3x50 MVA край Цюрих, Швейцария, която осигурява електроснабдяването на северната, най-населена част на града, където живеят около 50 000 жители. В подстанцията са внедрени трансформатори с висок коефициент на полезно действие и с нисък шум, оборудвани с автоматична защита и системи за управление на ABB.
 
Тази подстанция с разпределително устройство с газова изолация, разположена 15 метра под земята, ще замести съществуващата външна разпределителна уредба с въздушна изолация, изградена през 1949 г. Така ще бъде освободено около 70% от пространството, заемано от старата подстанция. То ще се използва за други цели и същевременно ще бъде подобрен естетическият вид на градската среда.
 
"През 1967 г. ABB внедри първата в света разпределителна уредба с газова изолация с високо напрежение - и тогава за ewz. Нашето най-ново, съвременно постижение укрепва и без това богатия опит на ABB в областта на иновациите и технологиите, като същевременно заздравява добрите отношения между двете компании. Успешното въвеждане в експлоатация на този пилотен проект проправя пътя за по-чисти в екологично отношение разпределителни уредби за подстанции, за години напред", коментира Бернхард Юкер, президент на подразделението Power Products на ABB.
     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ   ewz   разпределителни уредби   SF6   подстанции  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...