Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Иновативна технология дава нов живот на старите батерии

Анодите на литиево-йонните батерии могат да се рециклират без натрошаване, стапяне и разделяне на материалите, твърди Таня Каллио, асоцииран преподавател във финландския университет "Аалто". "Вместо това активният материал – литиево-кобалтов оксид (LiCoO₂), може да бъде повторно наситен с литий електрохимично с използване на метален литий като противоположен електрод", обяснява Каллио.
 
Откритието може да спомогне за справянето с нарастващото потребление на зареждащи се батерии за електрически автомобили, смартфони и мобилни устройства.
 
Целта на Каллио е да сведе до минимум стъпките, необходими за рециклирането на материалите за анодите в сравнение със сега използваните хидрометалургични и пирометалургични процеси.
 
"В момента батериите се рециклират главно чрез строшаване и стапяне на цялата батерия и събиране само на ценните метали. Всички останали елементи се губят. Често дори ценните метали са сведени до химикали с по-ниска стойност, които трябва да бъдат повторно преработени, за да се получат суровините, необходими за батериите. В нашия метод повечето от тези стъпки са излишни, което води до пестене на енергия и ресурси", обяснява Каллио.
 
Енергията и ресурсите, необходими за новата техника, все още не са калкулирани, но се очаква да бъдат по-ниски. Нужни са често използвани в производството на батерии химикали, поради което не се налага допълнителна обработка.
 
Същият метод ще бъде тестван и при други аноди, например изработени от богати на никел материали.

     
Източник: IOM3; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: литиево-йонни батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...