Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

EVN отчете инвестиции от над 1 млрд. лв. в България

12.06.2012   |   Инвестиции
 

През юни т. г. общите инвестиции на EVN в България са достигнали ниво от 1 млрд. лв., съобщиха от дружеството.

През тези седем години основната част от тях в размер на 850 млн. лв. са били насочени към модернизиране, поддържане и изграждане на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и въвеждане на стандарти за клиентското обслужване. Това включва подмяната на 1,5 млн. електромерa с нови модерни устройства, 15 000 км нови и ремонтирани кабелни и въздушни електропроводи, 1500 нови трафопоста, 3 мобилни подстанции, 1 новоизградена стационарна подстанция, 2 нови диспечерски звена и др.

Благодарение на поддържания темп на инвестициите от 2005 г. досега EVN България успя да намали мрежовите загуби под 11%, което води до спестяване на 550 GWh електрическа енергия годишно, казват от компанията. Заедно с това прекъсванията по мрежата са намалели с 39%.

Немалка част от инвестираните средства в последните години са вложени в развиване на сектора на централно топлоснабдяване в Пловдив и във възобновяеми енергийни източници. От 2007 г., когато EVN приватизира Топлофикация Пловдив, вложените до момента средства в нова мрежа, абонатни станции и в когенерационната централа възлизат на повече от 150 млн. лв. В сектора на възобновяемите енергийни източници в България EVN реализира два фотоволтаични парка на обща стойност 16 млн. лв.

В края на 2011 г. EVN България получи признание от Българската агенция за инвестиции, която обяви топлофикационното дружество за Инвеститор на годината в иновации 2011.

     
Източник: EVN

Ключови думи: EVN   електроразпределителна мрежа   енергетика   ВЕИ   когенерация   фотоволтаични паркове   електропроводи  

Област: Инвестиции  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Инвестиции

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...