Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Немски учени разработват бърз и лесен начин за измерване на консумацията на енергия

17.05.2012   |   Технологии
 

Учени от Института Фраунхофер в Германия са разработили иновативен, пестящ пространство уред за измерване, който може да бъде лесно монтиран върху захранващ кабел като щипка, без дори да се налага изключване на електричеството.

Новият "анализатор на енергия" е бил разработен съвместно с компанията Rauschert, която произвежда керамични продукти с енергийно интензивен процес на производство. Научният проект е финансиран от Министерството на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите в Бавария като част от програма за микросистемни технологии.

Устройството е базирано на 3D магнинтия сензор HallinOne, който е разработен от Института и в момента се използва в пералните машини на Bosch и Siemens за извършване на мониторинг върху позицията и ориентацията на барабана.

"Новото устройство е първото приложение, в което използваме технологията за 3D магнитния сензор за измерване на магнитното поле, генерирано от електрически ток като средство за определяне на консумираната енергия", казват от Института.

За да създадат устройстовото, инженерите са монтирали 8 сензора под формата на специфични за приложението интегрални схеми (ASICS) върху гъвкава платка. Това, което различава сензорите от конвенционалните, е, че те измерват магнитнтото поле не само перпендикулярно върху повърхността на чипа, но също и в тангенциални направления, което подобрява точността на измерване. Записаните данни се предават към микроконтролер, който ги прехвърля към централен процесор през мрежов превключвател.

Сензорните устройства дори може да се инсталират в мрежа със средно напрежение на захранването (20 kV).

Новата технология ще бъде представана на живо по време на търговското изложение Sensor+Test 2012, което се провежда между 22 и 22 май т. г. в Нюрнберг.

     
Източник: Fraunhofer Institute

Ключови думи: Siemens   Bosch   HallinOne   магнитни сензори  

Област: Технологии  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...