Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Противопожарна защита на електроинсталации в сгради

27.11.2012   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Разделянето на сградата на противопожарни зони предпазва незасегнатите части за известен период от време, преди пожарът да се разпространи. Разделянето може да стане с противопожарни прегради, които предотвратяват разпространението на огъня и дима. Тези строителни мерки предпазват хората и материалните ценности и дават възможност на противопожарните групи да предотвратят прехвърлянето на огъня в други части на сградата.

Изграждането на противопожарните стени (използвани материали, класове на пожароустойчивост, стойности на натоварване) се регулира чрез строителни норми и закони.

Пожарозащитни прегради
Типичните противопожарни прегради се състоят от хоросан, плочи от минерална вата със защитно покритие, възглавнички, пяна, еднокомпонентни маси, пенообразуватели, тухлички, силикони и модулни прегради. Преминаващите инсталации могат да се изпълнят с кабели и кабелоносещи системи, горими и негорими тръби или комбинация от тях. Допълнително могат да бъдат поставени изисквания за безпрашно и безвлакнесто изпълнение, за полагане на допълнителна инсталация без разрушаване или за постигане на определена плътност срещу газове.

Доказателства за пригодност
Преди противопожарните прегради да бъдат вложени, законът изисква тяхната ефективност да бъде доказана чрез изпитания за пожароустойчивост. Тези тестове се извършват на базата на стандарти за методи за изпитания от официални центрове за изпитване на материали или акредитирани изпитателни институти в цяла Европа. През 2009 г. бе въведен стандартът за изпитвания EN 1366 „Изпитване на инсталациите на пожароустойчивост Част 3: Противопожарни прегради”. Освен него съществуват и други национални стандарти, по които тези системи биват изпитвани и одобрявани.
Противопожарните прегради за кабели се изпитват в специални тестови пещи, където изпитваният образец от инсталацията се нагрява според възприетата от стандарта крива температура - време (ЕТК), изобразяваща критичната фаза на пожара. Тя е стандартизирана по международния стандарт  ISO 834-1 и се използва в цял свят за изпитания за пожароустойчивост.

Задължителна маркировка
Противопожарната преграда следва да бъде обозначена с неизтриваема маркировка, която съдържа следните данни:
- име на инсталатора, изработил противопожарната преграда;
- седалище на инсталаторската фирма;
- обозначение на противопожарната преграда;
- номер на разрешителното за влагане, издадено от акредитиран орган за одобрение;
- клас на пожароустойчивост;
- година на производство.
Маркировката се изисква, тъй като системите са съставени от различни материали. Тези комбинации от материали са тествани и са с доказана функционалност. Ако бъде направена комбинация с други компоненти, които не се числят към конкретната система, това може да има отрицателно въздействие върху поведението в случай на пожар, което е недопустимо.

Изисквания при преминаването на кабелите
Електрическите проводници и тръбите могат да се прокарват през преграждащи стени и тавани, само когато е установено, че чрез тях не може да има разпространение на огън или дим. При използването на противопожарни прегради полагането на кабелите трябва да бъде съобразено със следните изисквания: да се предотврати проникването на огън и дим; да се гарантира физическо преграждане; нагряването на кабелите и проводниците, тръбите и кабелоносещите системи, както и повърхността на противопожарната преграда от страната на огъня, да бъде в рамките на допустимата температура.

     
Източник: ОБО Беттерманн България

Ключови думи: електроинсталации   противопожарна защита   противопожарни прегради  

Област: Експертно  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...